Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi Cennetkoy’da Eylem Yaptı
Bodrum – Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi, Cennetkoy’da gerçekleştirdiği eylemde kıyıların korunması gerektiğine dikkat çekti. Basın açıklamasıyla sorunları dile getiren inisiyatif, “Kıyılar kimsenin malı değildir!” sloganıyla anayasal haklarını savundu.
İnisiyatifin basın açıklamasında, Anayasa’nın 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 5. ve 6. maddelerine vurgu yapıldı. Bu maddelere göre kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu ve herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olduğu belirtildi. Ayrıca kıyılarda hiçbir yapının yapılamayacağı ve doğal yapının değiştirilemeyeceği ifade edildi.
Açıklamada, Torba’dan Gölköy’e kadar uzanan doğal ve arkeolojik alanların turizm adı altında rant projeleriyle yok edildiği, bu projelerin geri dönülemez tahribatlara yol açtığına dikkat çekildi. Turizm ve Kültür Bakanı’nın şirketinin de bu projelerin içinde olduğu ve halka kapalı yollarla kıyıya ulaşımın engellendiği belirtildi.
Gökburun’da Cengiz İnşaat tarafından yapılan projelerin Akdeniz foklarının yaşam alanını tehdit ettiği ve uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan deniz çayırlarına zarar verdiği ifade edildi. Bu projelerin derhal iptal edilmesi çağrısında bulunuldu.
2023 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından MUÇEV’e, oradan da üçüncü bir kişiye kiralanan Cennetkoy’da anayasaya aykırı olarak kıyıya dışarıdan kum döküldüğü ve ruhsatsız yapıların yapıldığı belirtildi. Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun suç duyurusunda bulunduğu ve Bodrum Belediyesi’ne bu yapıların kaldırılması için yazı gönderdiği ifade edildi. Ancak belediyenin bu yapıları kaldırmadığı ve kıyı kanununa aykırı olarak iskele yaptığı belirtildi.
Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi, kıyıların işgallerden kurtarılmasını, denizin içine kadar inen şezlong ve şemsiyelerin kaldırılmasını, halkın malının kiralanmasına son verilmesini ve deniz kıyısında mülkü olan işletmelerin kıyı kenar çizgisinden 50 metreye kadar olan işgallerinin kaldırılmasını talep etti. Ayrıca kıyı şeridindeki işletmelerin kıyıları işgal etmeden nitelikli ve ulaşılabilir hizmetler sunarak turizme katkı sunmalarını istedi.
İnisiyatif, Yunanistan’da kıyılardaki işletmelerin kumsalın %30’undan fazlasına şezlong koymasının yasaklandığını ve ihlallerin drone ile takip edilerek ceza uygulandığını örnek gösterdi. Denizlerin her geçen gün daha fazla kirlendiği, deniz ekosisteminin büyük zarar gördüğü ve nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının güvenli alan bulamadığına dikkat çekti.
Bakanlık ve belediyelerden halk plajları açmalarını değil, kanun dışı uygulamaları kaldırmalarını isteyen inisiyatif, turizm bakanlığı tarafından yapılan plajlarda kıyının eski haline getirilmesini talep etti. Tüm anayasal haklarını kullanarak demokratik eylemlerine devam edeceklerini belirten Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi, kıyıların herkesin ortak malı olduğunu vurguladı.
Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi‘nin kullandığı sloganlar: Kıyılar Kimsenin Malı Değildir! Yasayı Uygula, İşgali Kaldır! Kıyılar Hepimizin! Balıklar, Foklar, Şimdi Neden Yoklar! Bodrum Cennet Olur, Kıyılar Özgür Olsa!