Aşırı yorgunluktan mı muzdaripsiniz? İşte yapmanız gerekenler…

Modern yaşamın koşuşturmacasında dinlenmeye yeteri kadar vakit bulamıyor olabilirsiniz. Ancak bazı yorgunluk türleri dinlenmeyle bile geçmiyor ve kişinin hayat kalitesini büyük ölçüde etkiliyor. Bu süreci yönetmek için uzmanların önerilerine dikkat edebilirsiniz.

Aşırı yorgunluktan mı muzdaripsiniz? İşte yapmanız gerekenler…

Birçok insan sabah uyandığı andan gece yatana kadar kendisini yorgun hissediyor. Bu durum iş, eğitim ve sosyal hayatı da etkiliyor.

Peki yorgunluk ne zaman tıbbi bir sorun haline geliyor? Bu konuda ne yapabileceğinizi biliyor musunuz? İşte dikkate alınması gereken bazı sorular…

KENDİNİZE İYİ BAKIYOR MUSUNUZ?

Yorgunluğu uzak tutmak için öncelikle iyi beslendiğinizden, yeterli su içtiğinizden, düzenli egzersiz yaptığınızdan, yeterli uyuduğunuzdan ve stresi minimumda tuttuğunuzdan emin olun.

Ayrıca obezite kalbinize ekstra yük bindirerek uzun vadede yorgunluğa yol açabilir ve bu da sizi yorgun hissettirebilir. Kilo vererek kendinizi çok daha enerjik hissedebilirsiniz.

TIBBİ BİR SORUN OLABİLİR Mİ?

Royal College of Occupational Therapists’ten Profesör Karin Orman, yorgunluğun genellikle uykuyla geçen bitkinlikten farklı olduğunu söylüyor.

Aile hekiminize görünün; kansızlığı, vitamin eksikliklerini -özellikle B12 vitamini- böbrek hastalığını, karaciğer sorunlarını, tiroid bezinin az çalışmasını ve yorgunluğa neden olabilen diyabeti göz önünde bulundurun. Yorgunluğunuz ayrıca Covid-19 sonrası sendromu da olabilir.

KRONİK YORGUNLUK SENDROMU NEDİR?

Kronik yorgunluk sendromu olarak da bilinen miyaljik ensefalomiyelitin (ME) nedeni bilinmiyor ancak en yaygın semptom aşırı yorgunluktur. Ayrıca uyku sorunlarına, konsantrasyon sorunlarına ve günlük bir aktivitenin sizi bitkin bırakabilmesine neden olabilir.

Bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur ancak tedaviler, durumu yönetmenize ve semptomları hafifletmenize yardımcı olabilir.

SİZİ NEYİN MUTLU ETTİĞİNE ODAKLANIN

Uzmanlar sizi neyin mutlu ettiğini belirlemenin de önemli olduğunu söylüyor. Zamanınızı meşgul eden şeylere bir bakın. Besliyorlar mı yoksa sadece tüketiyorlar mı?

Kendinize dinlenmek için de izin vermelisiniz. Profesör Deary, yorgunluk çeken hastalarla çalıştığı bir klinikte, on yıl boyunca gözlemlediği en büyük engellerden birinin, “insanların dinlenmenin kazanılması gerektiğine, dinlenmenin zayıflar için olduğuna veya hiçbir şey yapmamanın suçluluk ve utançla ilişkilendirildiğine inanması” olduğunu söylüyor.

Uzman, “Dinlenmek bir lüks değil. Önemli olan sizin için neyin işe yaradığını bulmaktır; bu okumak, doğada olmak, meditasyon yapmak, kültür, bahçecilik, yürüyüş, bir arkadaşla bağlantı kurmak, oyun oynamak veya el sanatları olabilir.” diye ekledi.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ