Haşlanan yumurtanın sarısındaki griliğin nedeni aslında bir tepkiymiş! Bilim tüketmenin güvenli olup olmadığını açıkladı
Mutfaklarımızın vazgeçilmez besini olan yumurta çok yönlülüğü sayesinde pek çok tarifin de baş kahramanı. Ancak bazen haşlanmış yumurtanın sarısının etrafında yeşil-gri bir halka oluşur. Peki, bu neden olur ve bu durum bir tehlike işareti midir?
İdeal olarak, haşlanmış bir yumurtada beyaz yumurta akı ve sarı bir yumurta sarısı elde ederiz. Ancak bazen, yumurtayı soyarken sarısının etrafında hafif bir kükürt kokusu ve gri bir halka fark edilebilir. Bu durum tesadüf değildir; aslında, bunun temel nedeni pişirme süresinin fazla uzun olmasıdır.
Yumurtanın aşırı pişirilmesi, sarısındaki sülfürün, beyazdaki demirle reaksiyona girerek bu gri halkayı oluşturmasına yol açar. Bu renk değişikliği, yumurtanın besin değerini etkilemese de, ideal haşlama süresinin aşılması sonucu meydana gelir.
Haşlanmış yumurta pişirmek, basit bir işlem gibi görünebilir; kaynar suya koyup birkaç dakika beklemek yeterli olur gibi düşünülür. Ancak bu sürecin arkasında aslında düşündüğümüzden daha fazla bilim yatmaktadır.
Yumurtanın besin değerini etkilemiyor
Yumurtayı çok uzun süre yüksek sıcaklıklarda pişirirsek veya pişirdikten sonra sıcak suda bırakırsak, yumurtanın sarısının etrafında koyu bir halka oluşur. Bu durum, yumurtadaki sülfürün, aşırı ısınan yumurta beyazındaki demirle reaksiyona girerek, bu renk değişikliğini yaratmasından kaynaklanır. Bu nedenle, ideal bir haşlama süresi ve sıcaklık, haşlanmış yumurtaların kıvamında olması için önemlidir.
Sonuç olarak gri veya yeşilimsi halka, haşlanmış yumurtada, yumurta akındaki kükürt ile sarısındaki demir arasındaki kimyasal reaksiyonun sonucudur.
Yumurtanın aşırı pişirilmesi durumunda, bu elementler yumurta sarısının yüzeyinde birikerek demir sülfür oluşturur ve bu da sarıya karakteristik gri-yeşil rengini verir. Bu renk değişikliği, yumurtanın besin değerini etkilemese de, pişirme süresinin uzun olduğunu gösterir.