SON HABERLER

Üçlü negatif meme kanserine dikkat!

Kanser Savaşçıları Derneği, ‘Üçlü Negatif Meme Kanserinde Hasta Yolculuğu’ araştırmasının sonuçlarını kamuoyuna duyurdu.

  • Sağlık Haber
  • 29 Haziran 2024 05:53 | Güncellenme: 14 Kasım 2024 16:08
  • 0
  • A+
    A-

Araştırma, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Sert tarafından yürütüldü. Üçlü (triple) negatif meme kanseri, meme kanserinin özel bir türüdür. Diğer meme kanserlerinden daha agresif şekilde ilerleyebilir. Ayrıca nüks riski de yüksektir.

‘HEDEFİMİZ ÇÖZÜM’

Kanser Savaşçıları Derneği Başkanı Belma Kurdoğlu Akgün, bu araştırmayla üçlü negatif meme kanseri (Triple Negative Breast Cancer – TNBC) tanısı alanların ve yakınlarının tedavi ve sonrasındaki süreçlerinde karşılaşabilecekleri ihtiyaçlara çözümler üretebilmeyi amaçladıklarını söyledi. Araştırmayla ilgili bilgiler paylaşan Prof. Dr. Gürkan Sert, tanının konması, tedavi ve sonrasında, psikolojik, ekonomik ve sosyal yönden desteklenmesinin hastanın refahı açısından tıbbi tedaviler kadar önem taşıdığına dikkat çekti.

uclu negatif meme kanserine dikkat 0 BwizPfyI

Araştırmanın özellikle üçlü negatif meme kanseri farkındalığı adına önemine dikkat çeken İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Sönmez ise şu açıklamayı yaptı: “Üçlü negatif meme kanseri, diğer meme kanseri türlerinden hastalık seyri ve tedavi yanıtı açısından farklılıklar gösteriyor. TNBC hastaları genellikle genç ve ailede kanser öyküsü olan kadınlardan oluşuyor. Ancak klinik çalışmalar, uygun hastaların yenilikçi tedavi seçeneklerine erişimini mümkün kılıyor. Erken tanı için 20’li yaşlardan itibaren elle muayeneye başlanmalı. Ailede meme kanseri öyküsü varsa 40 yaşında başlayan mamografi yaşı 30’lu yaşlara çekilmeli.” Prof. Dr. Sönmez, kanser hastalığında doğru bilgilendirmenin önemine de vurgu yaparak, sözlerini şöyle noktaladı: “Hastaların, konunun uzmanı olmayan kimseler tarafından oluşturulan, özellikle sosyal medya kaynaklarından tedavi yöntemleri araması, tanı ve tedavi süreçlerinde telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Hastalığın tedavisi ve takibi için hasta mutlaka tıbbi onkoloji uzmanına başvurmalıdır.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ