SON HABERLER

Bakan Ersoy: Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmadı; bizim kurulan kurulumuz sadece destek amaçlı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmadı. Bizim kurulan kurulumuz sadece destek amaçlı …

Bakan Ersoy: Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmadı; bizim kurulan kurulumuz sadece destek amaçlı
  • Manşet Haber
  • 18 Kasım 2022 07:21 | Güncellenme: 18 Kasım 2022 07:31
  • 0
  • A+
    A-

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmadı. Bizim kurulan kurulumuz sadece destek amaçlı. Cemevlerinin ihtiyaçlarını, eksiklerini karşılamak için kurulmuş bir destek kuruludur. Hiçbir cemevi bize bağlanmadı. Kanuni düzenlemeyle cemevlerinin aydınlatma, su, bakım-onarım, imar sorunu gibi ihtiyaçları da kanun üzerinde gerçekleştirilmiş. Bu kuruma bir müracaat yoksa, bir eksik ihtiyaç talebinde bulunulmadıysa cemevleriyle ilgili bir ilişki kurulmuyor. Cemevi bize başvurursa biz destek oluyoruz. Sonuçta vatandaşın ihtiyaçlarını, taleplerini karşılamak devletin görevi. İhtiyaçları karşılama görevini de bizim bakanlığımıza verdi. Biz de adım adım gerçekleştireceğiz” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, görüşmelerin sonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Ersoy, şunları söyledi:

“Özel tiyatrolar ve sinemalar konusunda hiçbir eleştiriyi kabul edemeyeceğim”

“Özel tiyatrolar ve sinemalar konusunda hiçbir eleştiriyi kabul edemeyeceğim. Çünkü bizim dönemimizde ciddi destek veriliyor. 2002 yılında 60 özel tiyatroya 850 bin lira destek verilmiş. Pandemiyle özellikle biz, 2020 yılında 486 tiyatroya 21 milyon 500 bin lira, 2021 yılında 567 tiyatroya 53 milyon 365 bin lira, 2022 yılında 474 tiyatroya 41 milyon 817 bin lira olmak üzere toplam 116 milyon 682 bin lira tutarında çeşitli mali destekler sağladık. Tiyatrocuların nasıl destek alacağını, her kesim tiyatroculardan oluşturduğumuz bir kurulumuz var, bakanlık olarak biz karar vermiyoruz, onlarla birlikte kriterleri belirliyoruz.

“Kapadokya Alan Başkanlığı çok başarılı çalışıyor, siyaseten kimsenin cesaret edemediği yıkımları yapıyor”

Kapadokya Alan Başkanlığı çok başarılı çalışıyor. İyi ki de kuruldu. Siyaseten kimsenin cesaret edemediği yıkımları yapıyor. Şu ana kadar 400’den fazla yer yıktık. ‘Peribacası diye yıktınız’ dediğiniz yer, aslında kaçak tuvalet. Kaçak tuvalete de izin verirsek sonra yanına bir oda geliyor, sonra yanına bir salon daha geliyor. Oda, salon, tuvalet derken bildiğiniz malikane veya otel oluyor. Kapadokya Alan Başkanlığı’nın yaptığı çok daha önemli bir iş var. Koruma imar planını orada bitirmek üzereyiz. Bittikten sonra esas doğru yapılaşmalar olacak. Kapadokya Alan Başkanlığı, bu süreci hızlandırmak için asli görevini yapıyor ve sonuca da birkaç ay içinde varmak üzere.

“Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmadı”

Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmadı. Bizim kurulan kurulumuz sadece destek amaçlı. Cemevlerinin ihtiyaçlarını, eksiklerini karşılamak için kurulmuş bir destek kuruludur. Hiçbir cemevi bize bağlanmadı. Kanuni düzenlemeyle cemlerinin aydınlatma, su, bakım-onarım, imar sorunu gibi ihtiyaçları da kanun üzerinde gerçekleştirilmiş. Bu kuruma bir müracaat yoksa, bir eksik ihtiyaç talebinde bulunulmadıysa cemevleriyle ilgili bir ilişki kurulmuyor. Cemevi bize başvurursa biz destek oluyoruz. Sonuçta vatandaşın ihtiyaçlarını, taleplerini karşılamak devletin görevi. İhtiyaçları karşılama görevini de bizim bakanlığımıza verdi. Biz de adım adım gerçekleştireceğiz.

“Bu dönem, en çok çalınan eserin getirildiği dönemdir”

Bu dönem, en çok çalınan eserin getirildiği dönemdir. Birkaç tane önemli yapısal değişikliğe gittik. Öncelikli olarak, ülkemiz kökenli kültür varlıklarının iadesi için hukuki ve diplomatik zeminde çok yönlü çalışmalar yaptık. Bu kapsamda bakanlığımız bünyesinde şube müdürlüğü seviyesinde yürütülmekte olan çalışmalarda daha fazla uzmanlaşma ve etkin mücadele için Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı’nı kurduk. Siz bunu yapmazsanız zaten elinizdeki kadro yüzlerce devletle uğraşmanıza yetmez. Hepsi yıllar süren çalışmalar ve çabalarla oluyor. Bu alanda, 4 bin 727’si bakanlığımızın atılım yaptığı, 2018-2022 yılları arasında olmak üzere, 2002-2022 yılları arasında toplam 9 bin 42 kültür varlığının ülkemize iadesi sağlandı. 12 ülke ile kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele alanında ikili anlaşma yaptık. Siz, bu ülkelerle bu anlaşmaları yapabiliyorsanız bu kaçakçılığın önüne geçeceksiniz. Aksi takdirde istediğiniz kadar kolluk kuvvet görevlendirin, engelleyemezsiniz.

“6 ay boyunca 47 sanatçıya ‘müzik susmasın’ kapsamında 280 milyon 610 bin lira katkıda bulunduk”

6 ay boyunca 47 sanatçıya ‘müzik susmasın’ kapsamında 280 milyon 610 bin lira katkıda bulunduk. Özel kopyalama harçları, ağırlıklı olarak meslek birliklerine, kanunla belirlenen usul ve esaslara göre kültürel projelere harcanıyor. Göreve geldiğim andan itibaren ilk ilgilendiğim konulardan biri bu telif yasası, ama meslek birlikleri kendi aralarında uzlaşamadıkları için birinin ‘evet’ dediğine biri ‘hayır’ diyor. Orada bir çözüm oluşamadı. En sonunda ben onlara gelirlerini artıracak bir formül önerdim. Bu formül üzerinde anlaşmaya yakınlar.

“Her şey konusunda eleştirin ama beni turizm konusunda eleştirmeyin”

Her şey konusunda eleştirin ama beni turizm konusunda eleştirmeyin. Bizdeki verileri biz oluşturmuyoruz. Kaç turistin geldiği, direkt pasaport polisinden aldığımız veri. Günübirlik turistler toplam sayının yüzde 1’ini geçmez. 2021’de hükümet olarak pandemi sürecini çok iyi yönettiğimiz için çok daha hızlı bir çıkış yaptık. ‘V’ çıkışı gerçekten gerçekleşti. Diğer ülkeler bu çıkışı gerçekleştiremedi. Biz, kişi başı gelire bakmıyoruz. Gerçek turizmciyseniz kişi başı gecelik gelire bakmalısınız. Kişi başı gelir, ortalama kalış süresiyle alakalı bir şeydir. Dünya turizm araştırma kurumları veriler açıklamaya başladı. Dominik Cumhuriyeti’nden sonra en iyi performansı gösteren ülke Türkiye.

Verileri İçişleri Bakanlığı’ndan aldım, 5 bin tane konsere izin verilmişti, bunlar içinde de 20 tane iptal yapılmıştı. Buradan yola çıkarak ‘Burası müzik yasaklı bir ülke’ demenizi gerçekçi bulmuyorum.” (ANKA)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ