Kışlık sebzelere yerli tohum açılımı
Tarım ve Orman Bakanlığı, kışlık sebze tohumculuğunda kullanılan ithal tohumlukların yerine Türkiye’nin geliştirdiği yerli sebze tohumlarının kullanılmasını sağlamak ve yerli tohumluk oranını artırmak için TÜBİTAK ile birlikte çalışma yürütüyor.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, konuyla ilgili olarak, “Kendi genetik kaynaklarımızı kullanarak hem verim ve kalite hem de olumsuz iklim koşullarına dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi büyük önem taşıyor” dedi. Bakanlıktan konuyla ilgili Hürriyet’e verilen bilgi ise özetle şöyle:
“Kışlık sebzelerde hibrit ıslahının zor olması sebebiyle Türkiye’de yerli çeşitlerimiz çok az olup, hibrit kışlık sebze tohumluğunun yüzde 90’ı ithal ediliyor. Proje ile kışlık sebze türlerinden Türkiye’nin sebze üretiminde ilk sıralarda yer alan ve yetiştiriciliğinde yabancı kökenli hibritlerin yoğun olarak kullanıldığı soğan, havuç, marul, lahanagillerden kırmızı baş lahana ve brokolide gen havuzlarının genişletilmesi ve amaca uygun yeni çeşitlerin geliştirilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında 2022 yılı itibarıyla kendi genetik kaynaklarımız kullanılarak hem verim ve kalite hem de olumsuz toprak (hastalıklar gibi) ve iklim koşullarına dayanıklılık özellikleri ile öne çıkan sebze adayları da geliştirildi. Bu projenin sonunda geliştirilen ve piyasaya aktarılan çeşitler ile özel sektöre verilecek yarı yol materyallerinin desteğinde geliştirilen yerli çeşitler ile söz konusu türlerde ülkemizin dışa bağımlılığı yakın zamanda yüzde 30, orta vadede yüzde 50 ve uzun dönemde yüzde 80 oranında ortadan kaldırılacak.” Kuraklığa rağmen 2021’de 98 bin ton olan bitkisel üretimin 117 bin tona çıktığını belirten Bakan Kirişci, “Bu yıl tüm zamanların rekorunu kıracağız, bitkisel üretimde 127 bin tonu göreceğiz” dedi.