SON HABERLER

Var olan eşitsizlikler deprem bölgesinde daha da arttı: Kadınlar unutuldu

Deprem bölgesinde kadınların temel ihtiyaçları için Change. org’ta imza kampanyası başlatıldı. Afet sonrası bin bir güçlükle savaşan kadınlar “Sesimizi duyun” diyor.

Var olan eşitsizlikler deprem bölgesinde daha da arttı: Kadınlar unutuldu

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde afet öncesinde, afet sırasında ve sonrasında toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek amacıyla Change.org’da “Afetlerden Etkilenen Kadınların Temel İhtiyaçları Önceliklendirilsin” ismiyle imza kampanyası başlatıldı.

Kampanyanın tanıtım yazısında “Deprem sonrasındaki uygulamalar eşitsizliği ve ayrımcılığı derinleştiriyor. Nitekim Türkiye Afet Müdahale Planı’nda kadınlarla ilgili tek bir politika yok. 8 Mart’ta kadınlar toplumsal cinsiyete duyarlı afet yönetimi istiyor” ifadelerine yer verildi.

“HİJYEN ÜRÜNÜ GEREKİYOR”

Afetlerin kadınlar, gençler ve çocuklar gibi kırılgan kesimleri daha çok etkilediğini belirten Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem, depremlerin bunu bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.

Erdem, “Deprem bölgesinde temel ihtiyaçların karşılanması konusunda büyük sıkıntılar yaşanıyor. Çadırlarda, geçici barınma alanlarında yaşamak zorunda olan kadınlar için aradan bir ay geçmesine rağmen tuvalet ve duş alanlarının olmaması ya da yetersiz olması birçok sağlık sorununu ve sıkıntıyı beraberinde getiriyor. Özellikle hijyenik ürünlere ulaşmakta yaşanan zorluk kadın sağlığı açısından çok büyük bir sorun. Afet sonrası yapılan yardımlarda ped, tampon ve diğer hijyen ürünlerinin temininin önceliklendirilmesi, kadınların bu ürünlere rahatlıkla ulaşabilmesi çok önemli. Bunun için de afet yönetim planları yapılırken toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetmek, kadınlara da planlarda yer vermek gerekiyor” dedi.

“VAR OLAN EŞİTSİZLİKLER ARTTI”

Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV) Program Koordinatörü Deniz Özkor ve Proje Koordinatörü Ayşe Tek, Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine erişimin kısıtlılığının artması, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskinin artması, gebeliği önleyici yöntemlere erişimde zorlukların yaşanması, ped, iç çamaşırı gibi ürünlere erişimin zorlaşması, şiddete karşı başvurulabilecek destek mekanizmalarına erişimin zorlaşması kadınların afet ve kriz durumlarında karşılaştığı riskler arasındadır” ifadelerini kullandı.

Tek, sözlerine şöyle devam etti.

“Kadınların psikososyal destek hizmetlerinin ve temel sağlık ihtiyaçların karşılanacağı hizmet noktalarının oluşturulduğundan, kadınların birbirlerini destekleyebileceği güvenli alanların olduğundan hijyen, beslenme, korunma, barınma, bilgi ve hizmetlere erişimlerinin sağlandığından emin olunmalıdır.”

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ