Anıtkabir’i betona boğdular

Bir zamanlar Ankara’nın her yerinden görülebilen Anıtkabir, AKP’nin beton sevdasının kurbanı oldu. Çukurambar ve Söğütözü’nde binalar yükselince Anıtkabir arada kaldı.

Anıtkabir’i betona boğdular

Ankara’da vadilerin ve dere yataklarının imara açılması, çarpık dikine yapılaşma, kentin silüetini beton yığınına çevirdi. Anıtkabir de rant uğruna dikey yapılaşmanın getirdiği betonlaşmanın esiri oldu.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11 Mayıs 2016’da oybirliği ile aldığı kararla, ‘Anıtkabir Koruma Amaçlı İmar Planı’ değişikliklerine ilişkin planlar askıya çıkarılmıştı. Bu plan, Anıtkabir’in yakın çevresini oluşturan Anıttepe, Yücetepe, Tandoğan, Beşevler ve Bahçelievler gibi semtlerdeki yapıların, Anıtkabir’in yüksekliğini aşmamasını öngörüyordu. Ancak Çukurambar, Söğütözü ve Tandoğan gibi bölgeler yasağın dışında kalınca inşaatlar da hızla yükseldi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün ebedi istirahatgahı eskiden şehrin her yerinden görünüyordu… Ancak yüksek binalar Çukurambar ve Söğütözü semtinde yükselince Anıtkabir’de bu yapıların arasına sıkıştı.

24szt01a ant izm ist ank adn trb1

Atatürk’ün ebedi istirahatgahının çevresini beton bloklar sardı

GÖKÇEK’İN ANLAYIŞI

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara eski Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde yüksek binalara izin verilmesi sonucu 250 civarındaki yüksek yapının şehrin silüetini  bozduğunu söyledi. Candan “Gökçek’in belediye başkanı olduğu 1994-2017 arasında Anıtkabir alanına ilişkin 73 kez koruma kurulu kararı alındı. Bu da Gökçek’in Cumhuriyet’in simge mekanlarına karşı yürüttüğü yok etme anlayışını gösteriyor” dedi.

24szt01a ant izm ist ank adn trb2

YÜKSEK BİNALAR TIRAŞLANMALI

Mimar Tezcan Karakuş Candan, “Anıtkabir’in silüetinin korunması için yüksek yapıların tıraşlanması şart” dedi.

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ