Bodrum’da Barajlardaki “Dip Seviye” Suyunun Kullanılması Ekosisteme Zararlı Olabilir
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bodrum ilçesinin su ihtiyacını karşılayan barajlardaki “dip seviye” suyunun pompalarla çekilmesinin ekosisteme ve biyolojik çeşitliliğe zarar vereceği uyarısında bulundu. Özçelik, yer altı su kaynaklarının da tuzlanabileceğini ve bunun su teminini olumsuz etkileyeceğini belirtti. Öte yandan, Bodrum’da su sorunu devam ederken, Milas ilçesinin Olukbaşı, Çamlıyurt ve Çallı mahallelerinde de su sıkıntısı yaşanıyor.
Bodrum’da Barajlardaki “Dip Seviye” Suyunun Kullanılması Ekosisteme Zararlı Olabilir
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bodrum ilçesinin su ihtiyacını karşılayan Geyik ve Mumcular barajlarının “dip seviye” suyunun pompalanarak çekilmesi planının ekosisteme zarar vereceğini belirtti.
Ekolojik Etkiler
Özçelik, bu tür bir çekimin Bodrum’a olumlu etkisi olmadığı gibi, baraj gölleri ve etraflarındaki canlı hayatını da tehdit ettiğini vurguladı.
Yer Altı Suyu Tehlikesi
Yer altı su kaynaklarının da bu süreçte tehlike altında olduğunu belirten Özçelik, aşırı su çekiminin yer altı suyunun tuzlanmasına yol açabileceğini, bu durumun su teminini daha da zorlaştıracağını ifade etti.
Halkın Tepkisi ve Diğer Bölgeler
Milas ilçesinin Olukbaşı, Çamlıyurt ve Çallı mahallelerinde yaşayanlar, MUSKİ’nin bu planı nedeniyle eylem yaptı. Ayrıca, Bodrum’un bazı bölgelerinde su ihtiyacı tankerlerle karşılanmaya çalışılıyor.
Yetkililerin Duyuruları
MUSKİ yetkilileri ise Bodrum’a su temini için her iki barajdaki “ölü hacim” olarak nitelendirilen su seviyesinin pompalarla çekileceğini duyurmuştu.
Özçelik, kış yağışları ile olumsuz etkilerin biraz azalacağını, ancak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini dile getirdi.