Uzmanlar demans riski için çikolata yemeyi öneriyor
Yapılan bir araştırma, çikolata yemenin demans riski yüksek olan kişilerde bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceğini öne sürüyor.
ABD’li bilim insanları, kakao ekstraktının, genel bilişsel işlevi ve epizodik belleği (belirli bir olayın anılarını) geliştirip iyileştirmeyeceğini araştırdı.
ABD’nin Boston şehrindeki Mass General Brigham Hastanesi’nde yürütülen araştırmada, iki yıl boyunca her gün 60 yaşın üzerindeki yaklaşık 573 yetişkine 500 miligram kakao özü takviyesi (bir avuç bitter çikolata) verdi.
Ortalama yaş 70’ti. Nüfusun yüzde 51’ini erkekler, yüzde 49’unu ise kadınlar oluşturdu. Katılımcılar ayrıca denemeden önce ve sonra bir dizi bilişsel ve psikolojik teste tabi tutuldu.
Katılımcıların yaklaşık yarısı (285), 80 miligram molekül içeren 500 miligram kakao özü takviyesi alırken, 288 katılımcıya plasebo verildi.
Demans riskini artırdığı gösterilen zayıf beslenmeye sahip olanlar, hafıza testlerinde plasebo grubundakilere göre daha iyi puanlar aldı.
Bilişsel gerileme; hafıza kaybı, kafa karışıklığı ve görevleri tamamlamada zorluk gibi hafıza ve düşünmenin giderek kötüleşmesidir. Genellikle yaşlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkar, bu nedenle yaşlılıkta bununla mücadele etmek demans gibi dejeneratif bozuklukların gelişme riskini azaltabilir.
Kakao, beyindeki iltihaplanmayı ve dejenerasyonu azalttığı gösterilen flavanol moleküllerini içerir.
Bitter çikolata, 100 gramda yaklaşık 170 miligram içeren flavanoller açısından zengindir; sütlü çikolata ise 100 gramda 75 miligram içerir. Bunun nedeni, bitter çikolatanın, kakaonun yapıldığı tohum olan kakaoyu daha fazla içermesidir.