Anadolu’nun ilk yazılı belgelerinin Kültepe’de bulundu

Anadolu’nun ilk yazılı tabletlerinin bulunduğu Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri’nde, kazı çalışmalarında ortaya çıkan bitki fosilleri inceleniyor. Yapılan incelemeler sonucunda, 6 bin yıl önce bölgede fındık, zeytin ve çoban püskülü gibi günümüzde bu bölgede yetişmeyen bitkilerin de yetiştiği tespit edildi.

Anadolu’nun ilk yazılı belgelerinin Kültepe’de bulundu

anadolunun ilk yazili belgelerinin kultepede bulundu dfNHG8p9

Kayseri’nin Kültepe ilçesinde bulunan ve Anadolu’nun ilk yazılı belgelerinin bulunduğu Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri’nde yapılan kazılarda ortaya çıkan bitki türleri, bilim dünyasına önemli bilgiler sağlıyor.

resim224331008jpg 7CqTcpOm0k 8k2gcnrcutQ

Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, ören yerinde yapılan kazılarda sadece arkeolojik bulguların değil, bitki ve hayvan kalıntılarının da incelendiğini söyledi.

Prof. Dr. Kulakoğlu, “Kazılarda göze görünmeyecek birçok unsuru çalışan bilim insanları var. Çeşitli hayvanlar, bitkiler ve madeni kalıntılar gibi birçok unsur kazılarda ortaya çıkıyor. Bunlar arasında günümüzde burada olması imkansız birçok meyve ve sebze de var. Fındık, zeytin ya da bu bölgeye has olmayan çoban püskülü gibi birçok bitki, kazılarda karşımıza çıkabiliyor” dedi.

resim124331009jpg LNeCSgfDHkSWzviQlBlmQA

Prof. Dr. Kulakoğlu, Kültepe’de bulunan bitki türlerinin, bölgenin iklimi ve tarımı hakkında önemli bilgiler verdiğini söyledi.

Prof. Dr. Kulakoğlu, “Polen çalışmaları ile biz sadece arkeolojik obje olarak değil, o dönemde kullanılmış objeleri ve yaşamış varlıkları da tespit edebiliyoruz. Çeşitli hayvanlar, bitkiler, madeni kalıntılar gibi birçok unsur kazılarda ortaya çıkıyor. Bunlar arasında günümüzde burada olması imkansız birçok meyve ve sebze de var.

resim624330982jpg o6uA3djlpE2o0PMJFhUY3A

Yapılan çalışmalarda fındık, zeytin ya da bu bölgeye has olmayan çoban püskülü gibi birçok bitki, kazılarda karşımıza çıkabiliyor. Sumak, çoban püskülü, fındık gibi bitkilerin 4 bin yıl öncesinde Kültepe’de olduğunu biliyoruz.

Polen kalıntılarından bu bitkilerin cinslerini de ayırabiliyorsunuz. Bazı bitkilerin evcilleştirildiğini ve kültüre alındığını da tespit edebiliyoruz. Örneğin, yaban zeytini ile farklı kültüre alınmış zeytinin polenleri birbirinden farklı oluyor. Dolayısıyla 5 bin yıl öncesinden itibaren bitkilerin burada üretildiğini öğrenmiş oluyoruz” dedi.

resim724330981jpg 7OkPUMtZWUa4rAJv HGXuA

Kültepe’de bulunan bitki türlerinin incelenmesi, bölgenin iklimi, tarımı ve yerleşim tarihi hakkında önemli bilgiler sağlıyor. Bu bilgiler, bilim dünyasına ışık tutuyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ