Tatil kabızlığıyla başa çıkmanın yolları
Tatile çıkan veya işi gereği çokça seyahat eden kişilerde görülen kabızlık; şişkinlik ve stres yaratarak gündelik yaşamı zehir edebiliyor.
Son derecede yaygın olan tatil kabızlığı, Amerikalı gezginlerin yüzde 30 ila 40’ını etkiliyor. Bu genellikle dehidrasyonun, uçak ve trenlerde uzun süre hareketsiz oturmanın, seyahat stresinin, abur cubur yemenin veya bunların hepsinin bir kombinasyonu sonucunda gerçekleşebilir.
Her gün dışkılamanız gerektiğini söyleyen katı ve kesin kural bir efsane olsa da, haftada iki veya üç kereden daha az dışkılamak, vücudun kolonu uyarmak ve bağırsak hareketini başlatmak için daha fazla lif ve sıvıya ihtiyaç duyduğunun bir göstergesi olabilir.
Gastroenterologlar, sıvı almanın ve lif açısından zengin yiyecekler yemenin yanı sıra, değişen zaman dilimlerinin vücudun uyku ve sindirimi düzenleyen iç saatini bozduğu göz önüne alarak hastalarına mümkün olduğunca normal bir uyku programını sürdürmelerini tavsiye ediyor.
Ve eğer mümkünse, seyahatten önceki günlerde probiyotik takviyesi alarak veya yoğurt ve kimchi gibi sindirime yardımcı olan fermente gıdaları tüketerek kendinizi hazırlayın.
Seyahat ve tatil ‘düzenli’ kalmaya uygun değildir. Aslında bunlarla ilgili her şey kişinin banyo programını alt üst eder.
Toplanmak veya kapıdan çıkmak için acele etmenin stresi tıkanmaya yol açabilir.
Washington Üniversitesi Sindirim Sağlığı Merkezi’nde gastroenterolog olan Dr. Teri Brentnall şunları söyledi: ‘Kuru erik, meyveler, brokoli ve diğer sebzeler, buğday kepeği ve probiyotikli yoğurt dışkının büyük kısmını iyileştirebilir ve bu da dışkıyı toparlamaya yardımcı olur. Dışkıda suyun tutulması, kabızlığın önlenmesi. Bu gıdalar aynı zamanda mikrobiyomun dengelenmesine de yardımcı olabilir.’ dedi.