Uzmanı uyardı: Hijyenik olmayan havuzlar hayati risk taşıyor

“Halkımızın bilinçlendirilmesi ve denetimlerin sıklaştırılması ile havuzdan bulaşan enfeksiyonlar kontrol altına alınabilir”

Uzmanı uyardı: Hijyenik olmayan havuzlar hayati risk taşıyor

İç Hastalıkları Bölümü Doktoru Hasan Hacıosman, hijyen eksikliği olan havuzlardan Hepatit A virüsünün bulaştığını bildirdi. Temizliğe dikkat edilmesi uyarısında bulunan Dr. Hacıosman, ” Crypto” adlı mikropların uzun süre havuzlarda yaşayabildiğini, ishalle seyreden Rotavirüs’ün de havuzlardan bulaşabildiğini aktardı.

“Havuz temizliği doğru olmalı”

Hacıosman, temizliği doğru yapılmayan havuzların tifo, kolera, basilli dizanteri, giardia paraziti ve mantar enfeksiyonların yanı sıra gözde tahrişe ve konjonktiviteye, dış kulak yolu enfeksiyonuna, kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonlarına neden olabileceğini söyledi. Hacıosman, eğitimli havuz görevlilerinin havuz temizliği ve hijyenini yakından takip etmesi gerektiğinin altını çizerek, “Klorlamanın yeterli yapılmadığı ve sirkülasyon problemlerinin olduğu havuzlara girilmemelidir” şeklinde konuştu.

“Kullanılan eşyalar kişisel olmalıdır”

Yüzmeden önce mutlaka duş alınması gerektiğinin altını çizen ve havuza girerken bone takılması gerektiğinin altını çizen Hacıosman, “Yüzme esnasında havuz suyunu yutmamak gerekmektedir. Mümkünse risk oluşmaması için yetişkinler ile çocuklar için ayrı havuzları tercih etmelidir. Havuzdan çıktıktan sonra duş alıp kurulanmalı ıslak mayo ile oturulmamalıdır. Havuzdan sonra temiz kıyafetler giyilmelidir. Kullanılan havlular kişisel olmalıdır” şeklinde konuştu.

“Hayati tehlike oluşturan hastalıklara sebep olabilir”

Havuzlardan bulaşan hastalıklar kalıcı hasar bırakmasa da bazen uzun süren tedavilere ihtiyaç duyulduğunu aktaran Hacıosman, “Özellikle Hepatit A gibi virüsler aşılanmamış çocuklara daha sık bulaşmakta ve yine çocuklarda bazen ağır seyredip karaciğer yetersizliği, hayati tehlike oluşturabilmektedir” dedi. Hacıosman, havuzlarda kullanılan yüksek miktardaki klorun cildi tahriş edici etkisinin yanı sıra havuzda uzun süre kalan kişilerde cilt kuruluğu, kaşıntı, gözlerde kızarıklık yaşanırken, astım hastası ya da alerjisi olan kişilerde de nefes darlığına neden olduğunu açıkladı.

“Vaka artışı gözlemleniyor”

Hacıosman, yaz aylarında serinlemek amacıyla havuz kullanımı artışıyla birlikte havuz denetimlerinin yeterince yapılmamasından ötürü son zamanlarda havuzlardan bulaşan virüslerin sebep olduğu hastalıklarda vaka artışlarını gözlemlemekte olduklarını bildirdi. Hacıosman, “Bu konuda halkımızın bilinçlendirilmesi ve denetimlerin sıklaştırılması sayesinde havuzdan bulaşan enfeksiyonları kontrol altına alınabileceğini düşünüyorum” tavsiyesinde bulundu.

“Bağışıklığı zayıf kişiler dikkat etmeli”

Havuzlardan bulaşan virüslerin her yaş grubunu etkilemekle birlikte daha sık bağışıklığı zayıf olan kişileri (kanser hastaları kortizon ve immün süpresan tedavi altındaki romatizma ve diğer hastalar, kronik hastalığı olan kişiler) yaşlıları ve çocukları daha yoğun olarak etkilediğini ifade eden Hacıosman, bu kişilere öneri olarak kalabalık ve denetimsiz havuzlara girmemeleri gerektiğinini vurguladı. (AA)


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ