İnşaat ve tekstilde büyük tehlike

Konkordato başvurularındaki artış henüz yılın altı ayında geçen yılın tamamındaki sayıyı aştı. Finansman zorluğu yaşayan sektörlerin başında inşaat ve tekstil geliyor.

İnşaat ve tekstilde büyük tehlike

Enflasyonla mücadele ile uygulanan sıkı para politikasının firmalar üzerinde etkileri görülmeye başlandı. Yükselen kredi faizleri ile büyümenin yavaşladığı ekonomik ortamda şirketlerin ödeme güçlükleri giderek derinleşiyor. Bankacılık sektörünün canlı kredi olarak sınıflandırdığı ödemesi 30-90 gün geciken kredilerin yer aldığı yakın izlemedeki krediler, Mart 2024 itibarıyla önceki yıla göre yüzde 48 artarak 993 milyar TL’ye yükseldi. Nakit akışı problemleri ve ekonomik dalgalanmalar birçok firmayı zor durumda bırakıyor. Finansmanda yaşanan erişim sorunu konkordato başvurularını son yılların en yüksek seviyesine çıkardı. Konkordato sayısı yılın ilk 6 ayında 605’e ulaşırken, bu süreçte 48 firma iflas kararı açıkladı.

Konkordatotakip.com verilerine göre konkordato ilanında ilk sırada inşaat sektörü yer alıyor. Özellikle kredi faizlerinin yükselmesi sektörde ciddi bir nakit akışı sıkıntısına sebep oluyor. İnşaat sektörünü sırasıyla tekstil, akaryakıt, mobilya ve giyim sektörü takip ediyor.

GEÇEN YILI ŞİMDiDEN AŞTI

Verilere göre, inşaat 396 konkordato kararı ile en riskli sektör olarak dikkat çekerken, tekstil ve konfeksiyonda toplam konkordato sayısı 204’e ulaşıyor. Üçüncü sırada 74 konkordato ile akaryakıt gelirken, giyim sektörü de 72 konkordato ile dikkat çekiyor. En çok konkordato alan şirketlerin bulunduğu şehirler ise İstanbul, Ankara ve Bursa olarak sıralanıyor. Geçtiğimiz yıl kapanan şirketlerin sayısı neredeyse 27 bine ulaşıyor. İflas tehlikesiyle karşı karşıya kalmamak isteyen firmalar, konkordato çözümüne yöneliyor. Konkordatotakip.com sitesinin Basın İlan Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, yılın ilk 6 ayında konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 605, kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı ise 245 oldu. Geçen yılın tamamında ise 519 konkordato kararı alınırken, bu senenin sonunda bu sayının ikiye katlayabileceği belirtiyor.

Karşılıksız çeklerde patlama yaşandı

Krediye erişimi zayıflayan piyasada karşılıksız çek ve protestolu senetlerde son yılların en keskin artışları yaşanıyor. Türkiye Bankalar Birliği verileri mayıs itibarıyla karşılıksız çek tutarının 57 milyar 165 milyon lira ile 2023’ün tamamındaki tutarı yakaladığını gösterdi. Bunun yanı sıra mayıs itibarıyla karşılıksız çek tutarı geçen yılın ilk beş ayına göre yüzde 261 artışa imza attı. Karşılıksız çıkan çek adedi ise bu yılın ilk 5 ayında 96 bin 517 oldu ve geçen yılın tamamındaki 146 bin 931 karşılıksız çek adedinin yüzde 66’sını yakalandı.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ