Kıyıları işgal ettiler yetmedi, denizi doldurup işgal ettiler o da yetmedi plaja demir kapı yaptılar

Bodrum’da sürdürülen ‘Kıyılar Halkındır Halkın Kalacak’ eylemi Kadıkalesi Halk Plajı’nda devam etti. Otellerin halk plajlarını işgal ettikleri, yetmediği gibi denizin içini doldurup işgal ettikleri sahillerde bu kez de yürüyüşe engel olmak için dev demir kapılar çekildiği görüldü.

Kıyıları işgal ettiler yetmedi, denizi doldurup işgal ettiler o da yetmedi plaja demir kapı yaptılar

Muğla’nın Bodrum ilçesinde dokuz haftadır süren Kıyılar Halkındır Halkın Kalacak eylemi Kadıkalesi Halk Plajı’nda devam etti.

kiyilari isgal ettiler yetmedi denizi doldurup isgal ettiler o da yetmedi plaja demir kapi yaptilar 0 sCJhRs5d

Pazar günü akşam saatlerinde Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi’nin çağrısı üzerinde Kadıkalesi Camii’ne önünde toplanan 150 kişilik grup halk plajında denizin içine kadar yerleştirilen şezlong, şemsiye, masa ve sandalyeler nedeniyle eylem sırasında denizin içinde yürümek zorunda kaldı.

kiyilari isgal ettiler yetmedi denizi doldurup isgal ettiler o da yetmedi plaja demir kapi yaptilar 1 sfjbXzpl

Eylemciler sık sık “Yasayı Uygula İşgali Kaldır”, “Kıyılar Halkındır Halkın Kalacak” “Denizler Dereler Nehirler Sermaye Değiller”“ sloganları attı.

kiyilari isgal ettiler yetmedi denizi doldurup isgal ettiler o da yetmedi plaja demir kapi yaptilar 2 YzKclEEF

Ellerinde “Balıklar Foklar Şimdi Neden Yoklar”, “Denize Erişim Herkesin Hakkı”, “Rant Plajı İstemiyoruz”, “Kıyılar Herkesin Hakkı” yazılı dövizler taşındı. Eylemcilere tatil yapan yerli turistlerde yürüyerek ve alkışlarla destek verdi.

kiyilari isgal ettiler yetmedi denizi doldurup isgal ettiler o da yetmedi plaja demir kapi yaptilar 3 Ka2lmXHP

KIYILARI İŞGAL ETTİLER YETMEDİ DENİZİ DOLDURDULAR

Eylem sırasında bazı beş yıldız otellerin halk plajını işgal ettiği yetmiyormuş gibi bir de denizin içini doldurup işgale devam ettikleri, restoran, kafe yaptıkları, şezlong, şemsiye masa ve sandalyelerle deniz içindeki dolguyu özel plaj haline getirdikleri görüldü.

kiyilari isgal ettiler yetmedi denizi doldurup isgal ettiler o da yetmedi plaja demir kapi yaptilar 4 Gu5sXzli

YÜRÜYÜŞ YOLUNU DEV DEMİR KAPI İLE KAPATMIŞLAR

Halk plajındaki yürüyüş yolunun bazı oteller tarafından dev demir kapılar yapıldığı, kilitlenen kapılarla geçişe izin verilmediği görüldü.

kiyilari isgal ettiler yetmedi denizi doldurup isgal ettiler o da yetmedi plaja demir kapi yaptilar 5 rwbCDt5E

Eylemciler halk plajına yapılan dolgulu işgallere ve demir kapıyı protesto etti. Eylemciler demir kapı nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı.

ANAYASAYI UYGULAYIN VE İŞGALLERE KALDIRIN

Halk plajının ortasında Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi adına basın açıklamasını Çiğdem Dedeoğlu ve Selda Yeter okudu.

kiyilari isgal ettiler yetmedi denizi doldurup isgal ettiler o da yetmedi plaja demir kapi yaptilar 6 fms5fGPU

Ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi olarak 9 haftadır, Bodrum’un farklı koylarında yaptığımız eylemlerde, Anayasanın 43. maddesinde yazan kanunları yüksek sesle dile getirdik.

Bugün 21. Temmuz 2024 Pazar günü Kadıkalesi koyunda bu maddeleri, sesimiz yetkililer tarafından duyulana, yasa uygulanmaya başlayana kadar bir kez daha yüksek sesle okuyacağız.

kiyilari isgal ettiler yetmedi denizi doldurup isgal ettiler o da yetmedi plaja demir kapi yaptilar 7

Anayasa madde 43, kıyı kanunu 5. maddesi derki; kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.

Herkesin eşit ve özgürce yararlanmasına açıktır. 6. maddede, kıyı herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz, duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz.

İş bu aykırılıklarda, denetleme ve aykırılığı ortadan kaldırma yetkisi, valilikler ve belediyelere verilmiştir. Bizler bu eylemlerimizle bir kez daha haykırıyoruz. Anayasayı uygulayın ve işgalleri kaldırın”

kiyilari isgal ettiler yetmedi denizi doldurup isgal ettiler o da yetmedi plaja demir kapi yaptilar 8

BODRUM SAHİLLERİNİN YÜZDE DOKSANI İŞGAL ALTINDA

“Kıyılarımız herkesin eşit ve özgürce yararlanmasına açıktır maddesine rağmen, Bodrum sahillerinin yüzde doksanı, işletmeler tarafından ücretli kullandırılmak istenmektedir.” denilen basın asın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Hayat pahalılığının çok arttığı ve sezonların artık kısaldığı bir dönemde zannedilmesin ki eylemlerimiz; ecrimisil ödemek zorunda olduğunu düşünerek para kazanmaya çalışan işletmelere, esnafımıza karşıdır.

Aksine, bizler işletmelere ecrimisil dayatmasının ortadan kalkmasını istiyoruz. Böylelikle zaten kısalmış olan sezon boyunca onlar da uygun fiyatlara hizmet verebilir duruma geleceklerdir.

Bugün ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeni ile işletmelerin de yükünün ağır olduğunu, yatırımlarının karşılığını alamadığını gözlemliyoruz. Ecrimisil cezası ve kıyı işgalleri kalktığında, işletmeler hizmetleriyle öne çıkacaktır. Tüm işletmelere buradan çağrıda bulunuyoruz.

Gelin bize katılın, destek olun. Anayasa, kanunlar uygulansın, kira öder gibi ecrimisil ödemesi kalksın. Kıyılarımız herkese eşit ve özgür olsun. Hem uygun fiyata hizmet alalım hem de eşsiz güzellikteki denizimizden, sahilimizden mahrum kalmayalım.

Barış ve huzur içinde yaşayalım. Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi olarak, yılmadan ve bıkmadan sesimizi duyurana kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz.” Denildi. Yaklaşık 1 saat süren eylem alkışlı protesto ile sona erdi.

Kaynak: Sözcü


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ