Bodrum Belediyesi’nden Yanıltıcı Nüfus Afişleri
Bodrum Belediyesi’nden Yanıltıcı Nüfus Afişleri Bodrum’da yaşayanlar Büyükşehir yasası çıktığından beri, bir türlü Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kendi belediyeleri olduğunu kabullenemedi. Sadece yaşayanlar mı? Hayır, ilçe belediye yönetimine talip olanlarda mevzuat çıkmazında. Yanlışları ortaya koymak güzel de, bu yanlışlardan ders çıkarmak meziyet ister. Bodrumda bir kampanya başlatıldı. “İkametini Bodrum’a al.” Hadi diyelim aldım, bunun kime ne […]
Bodrum Belediyesi’nden Yanıltıcı Nüfus Afişleri
Bodrum’da yaşayanlar Büyükşehir yasası çıktığından beri, bir türlü Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kendi belediyeleri olduğunu kabullenemedi.
Sadece yaşayanlar mı? Hayır, ilçe belediye yönetimine talip olanlarda mevzuat çıkmazında. Yanlışları ortaya koymak güzel de, bu yanlışlardan ders çıkarmak meziyet ister.
Bodrumda bir kampanya başlatıldı. “İkametini Bodrum’a al.” Hadi diyelim aldım, bunun kime ne faydası var önce ona bakalım.
Bodrum Belediyesi nüfusu; kışlık 450 bin, yazlık 1 milyon olarak belirlemiş. Neye göre, nasıl belirlemiş belli değil.
Katı atık, su tüketimi, konut sayısı, turizme hizmet eden yatak sayısı, dışarıdan çalışmaya gelenleri tespit edip hesaplasanız bile , elde gerçek bir veri olmadığı sürece bu hesaba ulaşamazsınız.
Bu kampanyanın amacı, Belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden pay alması. Bodrum Belediyesi kampanyanın amacına ulaşması için afişler hazırlamış, kentin değişik yerlerinde bu afişlere rastlayabilirsiniz.
Örnek 1:
“Hizmet kalitesi yükselsin istiyorsan; İkametini Bodrum’a Al! İller Bankası’ndan aldığımız pay resmi nüfusa göre dağıtıldığında, su, temizlik, kanalizasyon ve altyapı hizmetlerimizin Kapasitesi de artacak.
İller Bankası’ndan aldığımız payı artırmak senin elinde!”
Örnek 2:
İller Bankası’ndan resmi nüfusa göre ödenek alıyoruz. İkametini Bodrum’a Al! Belediye payının %80’lik kısmı belediyelerin nüfusuna %20’lik kısmı gelişmişlik endeksine göre İller Bankası tarafından belediyelere dağıtılır.
Diğer afişlerde sağlık ve belediye kafelerindeki indirimden bahsediyor.
Bu afişlere bakıldığında hepimiz “evet haklı belediye.” diyebiliriz. Sizce gerçekten haklımı? Yoksa hak vermek mi istiyorsunuz?
Afişlerde bulunan söylemlerdeki hiçbir hizmet, Bodrum Belediyesinin yetki kapsamında değil. Kafelerdeki indirim hariç.
Örnek 2 de bulunan afişteki ifade yasadan alıntı, ancak Büyükşehir Belediyeleri ve sınırları içerisindeki ilçe belediyelerinin ödenekleri, kanunun bu maddesiyle ilgili değildir.
Büyükşehir Belediyeleri nüfusa ve gelişmişlik endeksine göre ödenek almadıkları gibi, ilçe belediyelerine gelen paylarda, yüz ölçümü ve nüfus esas alınır.
Örnek 1 de söylediği gibi değildir konu. İkametinizi Bodrum’a almanızın tek faydası Büyükşehir Belediyesine yapılan ödeneğin paylaştırmasında faydalı olur.
Genel bütçeden iki şekilde belediyelere ödenek ayrılmıştır;
- Genel bütçeden tahsil edilen vergiler esas alınarak yüzde 4,50, Büyükşehir Belediyesine ayrılan ödeneğin yüzde 30’u Büyükşehir belediyesinde kalır, geri kalan ilçe nüfusuna göre yüzde 90 ve yüz ölçümüne göre yüzde 10’u pay edilir.
Büyükşehir Belediye sınırları içerindeki nüfusun toplamı yüzde 70’e bölünür, ilçe belediyelerine, nüfuslarına çarpılarak ödenecek rakam belirlenir. Yüz ölçümü de; Büyükşehir belediyesi sınırları içerisindeki ilçe belediyelerinin yüz ölçümleri oranlarına göre pay edilir.
- Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, Genel Bütçe Vergi tahsilatının yüzde 6’sı Büyükşehir Belediyesi için ödenek olarak belirlenir. Bunun yüzde 40’ını Büyükşehir Belediyesi alır. Geri kalanın yüzde 70’i ilçe belediyelerine nüfusa göre, kalan yüzde 30 ‘da yüz ölçüme göre pay edilir.
Durum bundan ibarettir.
Bodrum belediyesine bu afişlerin hazırlanmasında emeği geçen kişi veya kurumlara bizleri yanılttığı için teşekkür ederiz. Umarım bunu yapan veya yapılmasını denetleyen, bir hukukçu değildir.
“İkametini Bodrum’a al.” Kampanyası, baştan sona halkın yanıltılması anlamına gelmektedir. 2023 yılında Bodrum Belediyesi’nin Genel Bütçeden aldığı pay, 284 milyon 600 bin 414 lira 92 kuruştur.
Bodrum Belediyesi halka, siz ikametinizi Bodrum’a almadığınız için size hizmet edemiyoruz söyleminden vazgeçmelidir.
Genel bütçeden alınan payın artmasını istiyorsa Bodrum Belediyesi, burada yatırım yapanlara seslenerek, Bodrum’da kazandıklarının vergisini Bodruma ödemelerini tavsiye etmelidir. Daha çok artmasını istiyorsa; Belediyenin gelir vergisi borcu varsa, önce onu ödemelidir. Bir kez daha tekrar edelim, ödenek miktarı gelir vergisi tahsilatına göre yapılmaktadır.
Kaçak yapılaşma için kesilen cezaların bir tanesi bile, genel bütçe ödeneğinden fazladır. Her zaman yan yana fotoğraf verdiğiniz, belediyeye borçlu yatırımcılara rica edin de borçlarını ödesinler.
Fen işlerinde yapılan ihalelerin kesin kabulünü kontrol edin, şartnameye uygun mudur? Emlak vergi beyanlarını kontrol edin, baz istasyonlarını, katılım paylarını saymakla bitmez gelir kalemleri varken, halkı yanılmak doğru bir yaklaşım olmasa gerek.
Afişte bahsedilen tüm yatırımlar için sağlanan rant ve yatırım maliyeti zaten halktan alınırken, başka finans kaynakları su ve kanalizasyonda kullanılıyormuş algısı yaratmak, kimin ne işine yarar?
Özeleştiri yapmalıdır Bodrum Belediye Başkanı ve Meclis üyeleri, “Biz ziyaretlerden, açılışlardan, sosyal aktivitelerden bu işlere emek harcayıp, çözüm üretemiyoruz.” demelidir.
“İşten değil, aştan artar” az yemeli, insülin direncinize dikkat edin.
Vesselam…
Not: Bodrum Belediyesine bağışlanan araçlara dikkat.