SON HABERLER

Muğla’da Çimento Fabrikası Tartışmaları Sürüyor

Muğla’da Çimento Fabrikası Tartışmaları Sürüyor bodrumhaber.com Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Deştin Mahallesi’nde, belediyenin mühürlediği ve ÇED raporlarının iptal edildiği çimento fabrikası için şirketin yeni bir ÇED raporu hazırlığı yaptığı ortaya çıktı. Bu gelişme üzerine TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu bir basın açıklaması yaparak, fabrikanın çevreye ve bölgedeki zeytinliklere vereceği zararları kamuoyuyla paylaştı. Fabrikanın asırlık zeytinliklerin […]

Muğla’da Çimento Fabrikası Tartışmaları Sürüyor

Muğla’da Çimento Fabrikası Tartışmaları Sürüyor

bodrumhaber.com

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Deştin Mahallesi’nde, belediyenin mühürlediği ve ÇED raporlarının iptal edildiği çimento fabrikası için şirketin yeni bir ÇED raporu hazırlığı yaptığı ortaya çıktı. Bu gelişme üzerine TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu bir basın açıklaması yaparak, fabrikanın çevreye ve bölgedeki zeytinliklere vereceği zararları kamuoyuyla paylaştı.

Fabrikanın asırlık zeytinliklerin ortasında yer almasının ve ormanlık alanlara yakınlığının kabul edilemez olduğunu belirten TMMOB yetkilileri, yeni hazırlanan ÇED taslağının eksik ve bilimsel açıdan yetersiz olduğunu ifade etti.

ÇED Sürecindeki Eksiklikler

TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Coşkun Çatalkaya, ÇED raporunda kapsamlı değişiklikler yapıldığını belirtti ve bu nedenle sürecin en baştan başlatılması gerektiğini vurguladı. Çatalkaya, 14 yıl önce yapılan halk katılım toplantısının yenilenmesi gerektiğini, bölgedeki nüfusun bu süreçte iki katına çıktığını dile getirdi.

Sağlık koruma bandının yetersiz olduğunu belirten Çatalkaya, toz, gürültü ve sağlık riskleri açısından yapılan etki analizlerinin de eksik olduğunu kaydetti.

Yeraltı ve Yerüstü Sularına Zarar Verecek

Yapılması planlanan tesisin, bölgedeki yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını olumsuz etkileyeceği vurgulanırken, Kazan Göleti havzasındaki patlatma faaliyetlerinin su kalitesini bozacağı ifade edildi. Çatalkaya, yakın çevrede bulunan 12 adet asırlık zeytinliğin de korunması gerektiğini hatırlattı.

Eski Ruhsat ve Kurum Görüşleri Geçersiz

ÇED raporunda yer alan eski tarihli ruhsat ve kurum görüşlerinin artık geçerli olmadığını belirten yetkililer, ilgili belgelerin yenilenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca kapasite hesaplamalarındaki yanlışlıklar ve mevzuat değişikliklerine uygun hareket edilmemesi de eleştirildi.

Sonuç ve Talepler

TMMOB, fabrikanın bilimsel verilere dayanarak en baştan değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Çatalkaya, ÇED raporunda onlarca eksiklik bulunduğunu ve çevresel etkilerin kapsamlı bir şekilde yeniden ele alınması gerektiğini ifade etti.

Fabrikanın yer seçimi, bilimsel ve teknik kriterlere göre tekrar gözden geçirilmelidir. Şeffaf ve katılımcı bir süreç yürütülmesi elzemdir.

Kaynak: Anter Haber

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ