Bodrum’da Deprem Tehlikesi: Yapılar Risk Altında

Bodrum’da Deprem Tehlikesi: Yapılar Risk Altında Bodrumhaber.com Bodrum’da deprem felaketinin ikinci yılında hayatını kaybedenler anıldı. Ancak, turistik ilçede yapıların büyük bölümünün depreme dayanıklı olmadığı ve yeterli denetim yapılmadığı vurgulandı. Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mimar Gamze Türk Oğuz, “Bu zihniyet değişmedikçe, sürekli imar afları çıkarıldıkça ve hesap sorulmadıkça bu felaketleri yaşamaya devam edeceğiz” dedi. Bodrum’da Kaçak […]

Bodrum’da Deprem Tehlikesi: Yapılar Risk Altında

Bodrum’da Deprem Tehlikesi: Yapılar Risk Altında

Bodrumhaber.com

Bodrum’da deprem felaketinin ikinci yılında hayatını kaybedenler anıldı. Ancak, turistik ilçede yapıların büyük bölümünün depreme dayanıklı olmadığı ve yeterli denetim yapılmadığı vurgulandı.

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mimar Gamze Türk Oğuz, “Bu zihniyet değişmedikçe, sürekli imar afları çıkarıldıkça ve hesap sorulmadıkça bu felaketleri yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

Bodrum’da Kaçak Yapılaşma ve Denetim Eksikliği

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyonu, Belediye Meydanı’nda bir eylem ve basın açıklaması düzenledi. Bodrumlu mimarlar, mühendisler, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, depremde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi Metin Soylu, “Bodrum’da imarsız alanlarda mühendislik hizmeti almamış, denetimsiz yapılaşmalar hızla devam etmektedir. Merkezi ve yerel yönetim bu konuda yeterli müdahalede bulunmamaktadır. Bugün Bodrum’da imar affından yararlanarak alınan yapı kayıt belgesi sayısı 50.000’i aşmış durumdadır. İmar affından sonra yapılan kaçak yapılar ise bu rakama dahil değildir” dedi.

Deprem Protokolü Hayata Geçirilmedi

Soylu, Bodrum Belediyesi ile İnşaat Mühendisleri Odası arasında 1 Şubat 2024’te imzalanan “yapı stoku envanteri” çıkarılmasına yönelik protokolün hayata geçirilmediğini belirterek, “Bodrum’daki tüm binaların deprem güvenliği belirlenmeli. Ancak, protokol ne yazık ki bugüne kadar uygulanmadı” dedi.

Bodrum Olası Tsunamiye Hazır Değil

Santorini’de yaşanan deprem hareketliliğine de dikkat çeken Soylu, “Ege Denizi, dünyanın en sismik aktif bölgelerinden biri. Bodrum’un kıyı bölgelerinde, zemin sıvılaşma riski taşıyan alanlardaki yapılar, büyük bir deprem ve ardından gelebilecek bir tsunamiye hazır değil. Yerel yönetimlerin acilen afet planlarını güncelleyerek riskleri azaltması gerekiyor” diye konuştu.

“İmar Affı Oldukça Felaketleri Yaşamaya Devam Edeceğiz”

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mimar Gamze Türk Oğuz ise açıklamasında, “Felaketin üzerinden iki yıl geçti. Peki ne değişti? Hangi önlemler alındı? Sürekli torba yasalarla imar afları çıkarılmaya devam ediyor. Bu zihniyet değişmedikçe, bu konuşmaları yapmaya ve yeni felaketleri yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Anter Haber

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ