Uzuncaburç’taki 2400 yıllık rahip kral kule restore edildi
Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Uzuncaburç Antik Kenti’nde, Helenistik dönemden kalma ve rahip kralların ikametgahı olarak kullanılan yaklaşık 30 metre yüksekliğindeki kule restore edildi.
Kazı başkanlığını Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Aydınoğlu’nun yaptığı proje kapsamında, kulenin hem iç hem de dış cephesinde arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirildi.
Kazılarda, Bizans dönemine ait tarım aletleri, avizeler, heykeller, takılar ve teraziler gibi çok sayıda eser bulundu.
Kulenin restorasyonunda, 15 bin metre çelik çubuk kullanılarak taşlar birbirine bağlandı ve çelik iskelet kuruldu. Dışarıdan da çelik kuşaklar yapılarak kulenin sağlamlaştırılması sağlandı.
Restorasyon sonrası kule, antik kentin en görkemli yapısı haline geldi.
Doç. Dr. Aydınoğlu, yaptığı açıklamada, Uzuncaburç’un Mersin’in en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olduğunu belirterek, “Rahip kralların ikamet ve idare merkezi olan kule, restorasyonla antik kentteki en görkemli yapı haline geldi. Binlerce yıldır ayakta duran bu kule yıkılmak üzereydi. Arkeolojik kazılarını gerçekleştirdik ve kule restore edildi. 1000 yıl daha ayakta kalmasını sağlayacak şekle getirdik. Büyük bir çalışma oldu” dedi.
Aydınoğlu, kulenin restorasyonunun ardından antik kentin ziyaretçi sayısının artacağını da sözlerine ekledi. (AA)