Muğla Su İnisiyatifi’nden DSİ’ye dava: Yaşam hakkı olan suyun termik santrallere soğutma suyu olarak verilmesini kabul etmiyoruz

Muğla Su İnisiyatifi’nden DSİ’ye dava: Yaşam hakkı olan suyun termik santrallere soğutma suyu olarak verilmesini kabul etmiyoruz

Muğla Su İnisiyatifi’nden DSİ’ye dava: Yaşam hakkı olan suyun termik santrallere soğutma suyu olarak verilmesini kabul etmiyoruz

mugla su inisiyatifinden dsiye dava yasam hakki olan suyun termik santrallere sogutma suyu olarak verilmesini kabul etmiyoruz Bi2ycFm3

Muğla Su İnisiyatifi, DSİ’ye dava açarak, termik santrallere su tahsisinin iptalini istedi. Basın açıklamasında, “Muğlalılar su sıkıntısı çekerken, yaşam hakkı olan suyun termik santrallere soğutma suyu olarak verilmesini kabul etmiyoruz. Büyük bir yanlışlık, adaletsizlik ve vicdansızlık var. 465 dilekçenin hiçbirine yanıt verilmedi. Bizler de yasal haklarımızı kullanarak bugün taleplerimiz doğrultusunda DSİ’ye İdare Mahkemesi’nde davamızı açtık, termik santrallere su tahsisinin iptalini istedik” denildi.
Muğla Su İnisiyatifi, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) kuraklıkla boğuşan bölgenin içme suyunu termik santrallere tahsis etmesine karşı Muğla Bölge İdare Mahkemesi önünde açıklama yaptı.
“Su yaşam hakkıdır, ticarileştirilemez” pankartı açılan açıklamada, “Muğla’nın suyunu çarçur etme”, “Termiklerin musluğunu kapat” ve “Su tüm canlılarındır, satılamaz” dövizleri taşındı. Sık sık “Direne direne kazanacağız” ve “Havama suyuma toprağıma dokunma” sloganlarının atıldığı açıklamada, basın metnini inisiyatif üyesi Sedat Yağcıoğlu okudu.
Taleplerine ilişkin 9 Kasım 2023 tarihinde DSİ’ye 465 dilekçe verdiklerini anımsatan Yağcıoğlu, “Muğlalılar su sıkıntısı çekerken, yaşam hakkı olan suyun termik santrallere soğutma suyu olarak verilmesini kabul etmiyoruz. Büyük bir yanlışlık, adaletsizlik ve vicdansızlık var. DSİ’ye verdiğimiz dilekçelerde bunları dile getirdik ve termik santralleri işleten şirketlerle yapılan su tahsisi protokollerini iptal etmesini istedik. Ancak 465 dilekçenin hiçbirine yanıt verilmedi. Bizler de yasal haklarımızı kullanarak bugün taleplerimiz doğrultusunda DSİ’ye İdare Mahkemesi’nde davamızı açtık, termik santrallere su tahsisinin iptalini istedik” ifadelerini kullandı.
Su Tahsisleri Yönetmeliği’ne göre, halkın ihtiyaçlarının karşılanmasının öncelikli olduğunu vurgulayan Yağcıoğlu, adı geçen termik santraller hakkında 1996 yılında Aydın İdare Mahkemesi tarafından kapatma kararı verildiğini hatırlattı.

“Kamu kaynaklarının bu şirketlere aktarılmasının, anayasal hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığı ortada”

Yağcıoğlu, “Kapatma kararı daha sonra Danıştay’da onaylanmış, ancak kararın uygulanmaması üzerine davacıların konuyu AİHM’e taşıması sonucunda, Türkiye mahkemelerinin verdiği kapatma kararının uygulanması gerektiği, 2005 yılında AİHM tarafından da onaylanmıştır. Yönetmeliğe aykırı olarak yapılan su tahsisleri, söz konusu işletmelerin yasadışı faaliyet gösterdiği dikkate alındığında, hukuksuzluğun boyutu çok daha vahim hale gelmektedir. Bu işletmelerin 28 yıldır yasadışı faaliyet sürdürmeleri, üstelik kamu kaynaklarının bu şirketlere aktarılmasının, anayasal hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığı ortadadır” diye belirtti.
Açıklamanın ardından DSİ’ye dava açmak için hazırlanan dilekçe Muğla İdare Mahkemesi’ne verildi.
Kaynak : T24

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ