SON HABERLER

Bilim insanlarından yeni çalışma: Akciğer kanseri aşısı yolda

Uzmanlar, vakaların yüzde 90’ını önlemede etkili olacağını öne sürdükleri “çığır açıcı” bir akciğer kanseri aşısı geliştiriyor.

Bilim insanlarından yeni çalışma: Akciğer kanseri aşısı yolda

Oxford Üniversitesi, Francis Crick Enstitüsü ve University College London tarafından geliştirilen ve LungVax adı verilen bu aşı, bağışıklık sistemini hastalığın erken belirtilerini tespit edip bunlara saldıracak şekilde eğitecek.

Uzmanlar bunu yıkıcı hastalıkla mücadelede “kritik bir an” olarak nitelendirdi.

Akciğer kanseri hücreleri, neoantijen adı verilen “kırmızı bayraklı” proteinlere sahip olmaları nedeniyle normal hücrelerden farklı görünür. Neoantijenler, hücrenin DNA’sındaki kansere neden olan mutasyonlar nedeniyle hücrenin yüzeyinde belirir.

LungVax aşısı, bağışıklık sistemini anormal akciğer hücreleri üzerindeki bu neoantijenleri tanıması için eğiten bir DNA dizisi taşıyacak.

Daha sonra bu hücreleri öldürmek ve akciğer kanserini durdurmak için bağışıklık sistemini harekete geçirecek.

69 MİLYON TL’LİK HİBE VERİLDİ

Oxford Üniversitesi’nin baş araştırmacısı Profesör Tim Eilliot, “Kanser vücudumuzun bir hastalığıdır ve bağışıklık sistemi için neyin normal neyin kanser olduğunu ayırt etmesi zordur.”

“Bağışıklık sisteminin kanseri tanımasını ve saldırmasını sağlamak, günümüzde kanser araştırmalarındaki en büyük zorluklardan biridir. Bu araştırma, Oxford’un Covid-19 salgınında kendini kanıtlamış AstraZenaca aşı teknolojisine dayanan kullanıma hazır bir aşı sunabilir.”

“Pandemi sırasındaki denemelerde görülen başarıyı tekrarlayabilirsek, yalnızca Birleşik Krallık’ta her yıl on binlerce insanın hayatını kurtarabiliriz.” dedi.

Araştırmacılara, İngiltere Kanser Araştırmaları ve CRIS Kanser Vakfı’ndan 69 milyon TL’ye kadar (1,7 milyon £) kadar hibe verildi.

Ekip, laboratuvar araştırmalarını ve Oxford Klinik BiyoÜretim Tesisi’nde 3.000 doz aşının ilk üretimini desteklemek amacıyla önümüzdeki 2 yıl boyunca çalışma için fon alacak.

Başarılı olması durumunda, Birleşik Krallık’ın bazı bölgelerinde, mevcut ve eski sigara içenler gibi hastalık açısından en büyük risk altında olan kişileri kapsayacak şekilde doğrudan klinik deneylere geçilecek.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ