Dereköy Kavakderesi’ni kurtarma toplantısında bölgenin önemi anlatıldı
Bodrum’un serbest akan son deresi olan Kavakderesi’nin geleceğe taşınması için bir vizyon oluşturmak üzere ilgili kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum ve yurttaşların katılımı ile 10 Haziran 2024, Pazartesi günü saat 10.00’da Dereköy – Çetilik Köy Kahvaltısı ve Restoranda bir atölye ve forum düzenlendi.
Tarım, hayvancılık, küresel iklim krizi ve su yönetimi, kültürel varlıklar, biyolojik çeşitlilik, turizm, kent planlaması, hukuki durum ve mücadele gibi Kavakderesi Havzası’nı ve daha geniş bir anlamda tüm Bodrum’u ilgilendiren konular tartışıldı.
KAVAKDERESİ YARIMADANIN SON NEHİR SİSTEMİ
Kavakderesi’ nin yarımadanın son nehir sistemi olduğuna dikkat çeken Itri Levent Erkol vadinin cenazesini kaldırıp yasını tutmak ya da burada yaşamın ve üretimin sürmesine izin vermek konusunda kritik bir dönüm noktasında olunduğuna dikkat çekti. Prof Dr Tayfun Özkaya ve Türkiye’de permakültürün öncülerinden Emet Değirmenci’nin de katıldığı toplantıda tarım, hayvancılık ve agroekoloji konuları irdelendi.
KÖY MERASI YOK OLACAK
Köy halkı, 1/1000 imar planı kapsamında dere yatağında, mutlak ve marjinal tarım arazilerin ortasında planlanan 12 metre enindeki yol projesinin çok büyük bir yanlış olduğunu ve kesinlikle rızalarının olmadığını dile getirdiler. Ayrıca, vatandaşlar 230 dönümlük köy merasının 146 dönümünde Novus Grup Yatırım Enerji Üretim Aş tarafından planlanan 20.000 panellik GES projesine karşı görüşlerini de ifade ettiler. Köy halkı sahip oldukları bereketli toprağı, özgür dereyi, temiz havayı ve yaşam şekillerini kaybetmek istemediklerini; bunun için üretimin desteklenmesine ihtiyaç olduğunu ifade ettiler. Bodrum Belediyesi tarımsal işler müdürlüğünü temsilen toplantıya katılan Mehmet Ali Bahar, köyde yapılan nitelikli yerel üretim ile Bodrum turizmini ve gastronomisini buluşturmak için destek olmaya hazır olduklarını ifade etti.
BÖLGENİN ARKEOLOJİK ÖNEMİ ANLATILDI
Turkuaz Kıyı ve Çevre Fonu yöneticisi Dr. Ayşegül Çil söz alarak, bu konuda Ibiza adasında uygulanan örnek projelerden söz etti. Yerel üreticinin ve sürdürülebilir gıda üretiminin desteklendiği bu projeler sayesinde turizmde sağlıklı ve doğal gıdaya yönelik talebi karşılamanın da önemine değinildi. Vadideki arkeolojik sahalar konusunda bilgi veren Arkeolog Serap Topaloğlu bölgenin tarihsel geçmişinden ve Dedeler Mevki’nin hikayesinden söz etti. MUÇEP eş sözcüsü ve kıdemli turist rehberi Nihat Gençosman doğa ve kültürel zenginliğin yaşamsal ve ekolojik önemi dışında bu değerlerin turizm açısından önemine değindiği atölyeler ve forum sonrasında saha gezisi yapılarak vadinin geleceği ve zenginliğinin korunmasına yönelik kıymetli çıktılar sağlandı.
Kaynak: Kaynak: Anter Haber