SON HABERLER

Zerzevan Kalesi’ndeki Mithras Tapınağı’nın anıtsal kapısına ulaşıldı

Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi’nde yürütülen kazılarda, Mithras dinine ait 1900 yıllık yer altı tapınağının anıtsal ana giriş kapısının yeri tespit edildi.

Zerzevan Kalesi’ndeki Mithras Tapınağı’nın anıtsal kapısına ulaşıldı

zerzevan kalesindeki mithras tapinaginin anitsal kapisina ulasildi

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında bulunan, Roma İmparatorluğu döneminde “askeri yerleşim” olarak kullanılan Zerzevan Kalesi, şehrin önemli turizm değerleri arasında yer alıyor.

Askeri yerleşimde, dünyada bulunan son Mithras Tapınağı’nın ortaya çıkarıldığı tarihi kaleye, ziyaretçi ilgisi her geçen gün artıyor. Yılın hemen hemen her günü ziyaretçilerini ağırlayan Zerzevan Kalesi, diğer yandan da tarihe ışık tutmaya devam ediyor.

k1
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne adını yazdıran tarihi kalede 2014 yılında başlatılan kazı çalışmaları da sürüyor. Bugüne kadar 60 dönüm alan üzerinde sur kalıntısı, gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, kaya mezarları, su kanalları ile 54 su sarnıcı, yer altı kilisesi, 400 kişinin sığacağı yer altı sığınağı, konutlar ve gizli geçitler, milattan sonra 4. yüzyılda Hristiyanlığın benimsenmesiyle önemini kaybeden, dönemin Mithras dinine ait yer altı tapınağı ve birçok eser ortaya çıkarıldı.

Bu yıl başlayan kazı çalışmalarında da Mithras Tapınağı’nın anıtsal ana giriş kapısı ve tapınağın altında birçok yapı tespit edildi.

k4

“BİRÇOK YAPI JEODARLA TESPİT EDİLDİ”

Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, “1900 yıllık kutsal alanda seremonilerin başladığı en önemli alanlardan birini tespit ettik ve çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Hem keşfettiğimiz kutsal alanın anıtsal giriş kapısında hem de törene gelen Mithrasçıların konakladığı yerlerde çalışmaları devam ettiriyoruz. Kutsal alanın şu an üst kısmında çalışıyoruz. Yer altında da birçok yapı tespit ettik. Mithras aslında büyük bir kompleks. Tapınağın etrafında konaklama yerleri var. Roma’nın gizem dininde bütün törenler ve ayinler gizlilik içerisinde yapılıyor. Kalenin altında da birçok yapı jeoradarla tespit edildi. Kutsal alandakiler dini amaçlı, kalenin içindekiler de yiyecek deposu ve savaş zamanında sığınak olarak kullanılıyordu” dedi.

k5

Kaleyi yılda ortalama 400 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Coşkun, “Geçen yıl 313 bin rakamına ulaştık. Bu yıl şimdiden o rakamı geçtik. Yıl sonuna kadar en az 500 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Şu an çevre düzenlemesi yapılarak, ziyaretçi karşılama merkezi inşa ediliyor. Bunlar tamamlandıktan sonra önümüzdeki yıllarda en az 1 milyon ziyaretçinin kaleye gelmesini amaçlıyoruz” diye konuştu.

k6

“GÜNDE 15 TUR OTOBÜSÜ GELİYOR”

Çınar Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü ise “Gün içerisinde 15 tur otobüsü geliyor. Bunun dışında kendi araçlarıyla gelen vatandaşlarımızın sayısı çok fazla. Bu çalışmalarla Zerzevan Kalesi’nde daha uzun, kaliteli ve keyifli zaman geçirebilecekleri bir alan sağlamış olacağız. Böyle olunca da buraya gelen turist sayısında çok daha fazla artış olacağını ve bu sene elde ettiğimiz rakamların en az iki katına çıkacağımızı hedefliyoruz” ifadesini kullandı. (AA)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ