Öğrenci yurdundaki asansör faciasında gündeme gelen ihmal: Güvenlik ekipmanına müdahale mi edildi?
Öğrenci yurdundaki asansör faciasında gündeme gelen ihmal: Güvenlik ekipmanına müdahale mi edildi?
KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda arıza yapan asansörde 16 kişi kalmış, kaza Zeren Ertaş’ın (22) sıkışarak ölmesiyle sonuçlanmıştı. Arızanın ardından Türkiye genelinde üniversite öğrencileri tarafından protestolar düzenlenirken, günlerdir kamuoyunun gündeminde olan konuda yetkililerin ihmalleri gündeme gelmişti.
10Haber’den Buse Çelebi’ye konuşan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, Vali’nin açıklamasına değinirken, “15 kişi yerine 16 kişi bindi diye bir asansörün kayması diye bir şey olmaz. Güvenlik katsayılarına bakarak aşırı yük noktasında aşırı yük uyarısı devreye girer ve kapıyı açarak boşaltılmasını bekler. Kayma noktasında fren gibi güvenlik tertibatı devreye girer, sabit tutar asansörü” dedi. Yener, “böyle durumlarda ise güvenlik ekipmanlarına müdahale edilmiş olabileceğine dair bir ihtimal bulunduğunu” söyledi.
Aydın’daki asansör faciasının raporu ise henüz açıklanmadığı için orada bu durumun olup olmadığı bilinmiyor.
Kimler sorumlu?
Asansörün bir süre kırmızı etiketle çalıştırıldığına dair iddialar olduğunu da dile getiren Yener, “Eğer bu doğruysa ciddi bir sorun vardır” dedi.
Yener, sorumlulukla ilgili de “Yeni mevzuat içinde belediyelerin birinci dereceden sorumlu oldukları bir nokta var. Bina yöneticisi kadar sorumlu. İki defa kırmızı etiket olmuş bir yerin kullanıma kapatılması bina sorumlusu ve belediyenin ortak yükümlülüğüdür. Belediye gelir mühürler ve o asansör işletilmez. Ayrıca yönetici de kırmızı etiketli bir asansörü kendi inisiyatifiyle kapatabilir. Kapatmadıkları sürece burada olabilecek herhangi bir durumdan eş değerde sorumlulardır” ifadelerini kullandı.