Kastabala’da tanrıça Kubaba’ya ait tapınak bulundu

2 bin 700 yıllık Kastabala Antik Kenti’ndeki kazılarda ilk defa tanrıça Kubaba’ya ait bir tapınak kalıntısına rastlandı.

Kastabala’da tanrıça Kubaba’ya ait tapınak bulundu

kastabalada tanrica kubabaya ait tapinak bulundu lb4CeMUD

Çukurova’nın Efes’i olarak bilinen 2 bin 700 yıllık Kastabala Antik Kenti’nde arkeolojik kazılar sürüyor.

Sütunlu caddenin bitiminde başlatılan kazı çalışmalarında, Anadolu’nun en eski yerli halkı kabul edilen Luvilerin o dönemki tanrıçaları Kubaba için yaptırdıkları tapınak kalıntılarına rastlandı.

kastabala1124258410jpg 5gAIMFNt00au Bz2GlyYJg

Kazı başkanı Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faris Demir, Kastabala’nın ovalık Kilikya bölgesinin en eski kutsal kenti olduğunu söyledi.

kastabala2124258431jpg oMFSompgIUCiW3EhUvt8qA

Demir, “Sütunlu cadde kazılarında Arkaik döneme yani milattan önce 540’lı yıllara tarihlendirdiğimiz bir yapı kalıntısı, tapınak açığa çıkarılmıştır. Kastabala hinterlandında yer alan Aramice yazıtlarda, Kastabala ve Kubaba’nın topraklarından bahsedilmektedir. Ortaya çıkardığımız bu yapı kalıntısı tanrıça Kubaba’ya ait bir tapınak olmalıdır. Bu Arkaik tapınağın rahipleri, hiç acı duymadan çıplak ayakla kızgın korlar üzerinde yürümüştür” diye konuştu.

kastabala3124258436jpg DBoYDG3Ps0yBZ8zHqBJ4qw

“İLK DEFA RASTLANIYOR”

Tanrıça Kubaba ile ilgili de bilgi veren Demir, şunları kaydetti:

“Tanrıça Kubaba, Anadolulu yerel bir tanrıçadır. Bu tanrıçaya ait bir tapınağa rastlamış olmamız, bizi çok heyecanlandırdı. Anadolu arkeolojisinde Kubaba’ya ait böyle bir tapınak kalıntısına ilk defa rastlandı. Kastabala kazıları, Anadolu tarihine ezber bozan, sıra dışı bilgiler sunmaya devam edecektir.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ