Diyarbakır’da 1800 yıllık ameliyat aletleri bulundu
Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi’nde yürütülen kazılarda, Mithras dinine ait yer altı tapınağının yakınında 1800 yıllık ameliyat aletleri bulundu.
Roma İmparatorluğu döneminde askeri yerleşim olarak kullanılan Zerzevan Kalesi’nde 2014 yılında başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.
Bugüne kadar 60 dönüm alan üzerinde sur kalıntısı, gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, kaya mezarları, su kanalları ile 54 su sarnıcı, yer altı kilisesi, yer altı sığınağı, gizli geçitler, Mithras dinine ait yer altı tapınağı ve birçok eser ortaya çıkarıldı.
Jandarma tarafından 7 gün 24 saat korunan kalede geçen ay 1900 yıllık Mithras Tapınağı’nın anıtsal kapısına ulaşıldı.
Bu bölgede çalışmaları yürüten uzman ekip şimdi de 1800 yıllık iki ameliyat aletine ulaştı.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, “Burası bir Roma garnizonu ve askeri yerleşim. Lejyon (Roma ordusundaki askerlere verilen isim) grubundan 1200 asker burada kaldı. Askerlerle hareket eden profesyonel doktorlar var. Burada muhtemelen birçok operasyonlar yapıldı. Hem savaş zamanı hem de antrenmanlar sırasında yaralanmalar oluyor. Bu nedenle büyük bir ameliyathane olmalı. Bu ameliyathaneye ait olan bu aletler kutsal alanda ortaya çıkarıldı. Bunlar küçük ve 12 santimetre civarında. Bu aletlerin iki tarafı da kullanılıyor. Çünkü zamanla yarışıldığı için genelde ameliyat aletleri 2 taraflı yapılıyor. Bir tarafı delmek, diğer tarafı da deriyi kaldırmak ve kesme için kullanılıyor” dedi.
Coşkun, ameliyat aletlerinin bronzdan yapıldığını ve çok keskin olduklarını belirtti.
“HASTANE DE ORTAYA ÇIKARILACAK”
Alanda çalışmaların süreceğini dile getiren Coşkun, “Mutlaka bu operasyonların yapıldığı hastane de ortaya çıkarılacak. Binlerce eserin sergileneceği müze projesini de yakında başlatmayı planlıyoruz. Kalenin girişinde yapılacak bu müzede eserler sergilenecek” diye konuştu.