Dijital bağımlılığınızdan nasıl kurtulabilirsiniz? Bu adımları izleyin…

Yeni yıl kararlarınız arasında sosyal medyada daha az vakit geçirmek, ekranı sürekli kaydırmamak varsa sadece özel hayatında değil aynı zamanda iş hayatında da dijitale bağımlı olan Jessica Elefante kendinde uyguladığı adımları anlatıyor.

Dijital bağımlılığınızdan nasıl kurtulabilirsiniz? Bu adımları izleyin…

dijital bagimliliginizdan nasil kurtulabilirsiniz bu adimlari izleyin OIjX2Jr9

Araştırmalar, özellikle ergenlerde ve genç yetişkinlerde ekran başında geçirilen aşırı zamanın uykudüzenini ve psikolojik sağlığı bozabileceğini, hatta konsantrasyon ve hafızada çeşitli sorunlar yaşanabileceğini veya demans benzeri semptomlara neden olabileceğini gösteriyor.

2011 yılında, o zamanlar 32 yaşında bir dijital marka stratejisti ve yeni anne olan Jessica Elefante, hafıza kaybı gibi endişe verici semptomlar yaşamaya başladığını ve bunun nedeninin dijital bağımlılığı olduğunu görüyor.

shutterstock167007815jpg

Şu anda 45 yaşında olan Elefante, “Uyandığım andan uykuya daldığım ana kadar tüm gün boyunca dijital olarak iletişim kuruyordum” diyor. Elefante birkaç doktora gittiğini ve Lyme hastalığından vitamin eksikliklerine kadar her türlü teste tabi tutulduğunu, ancak hiçbirinin yaşadığı sorunla ilişkilendirilemediğini anlatıyor.

Bir yıl sonra, kocası onu Hawaii’de sekiz günlük bir tatile çıkardığında telefonunu bir kenara bırakması konusunda uyarıyor ve sorunun ekran başında çok fazla vakit geçirmesinden kaynaklandığını fark ediyor. Ve Elefante, aşırı çevrimiçi olma deneyimini anlatan “Raising Hell, Living Well” adlı bir kitap yazıyor. Kitabında da ekran başında geçirilen zamanın ve sosyal medya kullanımının nasıl azaltılacağına dair ipuçlarını paylaşıyor.

shutterstock370281890jpg ovYsPk

1. 24 SAATLİK DİJİTAL DETOKS YAPIN

Elefante, telefon, dizüstü bilgisayar veya herhangi bir ekran olmaksızın 24 saat geçirmenin bile hem zihinsel bir sıfırlama hem de sizi çevrimiçi bağlı tutan tetikleyicileri belirlemenin bir yolu olarak yardımcı olduğunu söyledi.

Ayrıca detokslarda, sosyal etkileşimlerde telefonuna ne kadar bağımlı olduğunu da öğrendi.

2. SOSYAL MEDYAYI BELİRLİ GÜNLER KONTROL EDİN

Akıllı telefonlar ve sosyal medya uygulamaları artık ekran süresini takip edip kapanmak için hatırlatıcılar gönderse de Elefante bunları asla kullanmıyor:

“Bende zamanlayıcılar hiç çalışmıyor. Kendimi daha kötü hissetmemi sağlıyorlar. Onları sadece erteliyorum.”

shutterstock1518372077 2jpg 9NNOWQCJuU6A9DUkIAR2qQ

Bunun yerine Instagram’ı yalnızca üç günde bir kontrol ediyor. Bu noktada arkadaşlar arasında sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapılırken bunları kaçıracak olmaya hazırlı olmanız gerekir. İnsanlara geç yanıt vermek, dijital dünyaya daha az zaman ayırmanın bir bedeli olarak görülebilir.

3. YERİNE BAŞKA ŞEYLER KOYUN

Elefante, dijital dünyaya ara verirken onun yerine bir şeyler koymanın yararlı olabileceğini söylüyor: “Teknolojiye ara vermenin bu kadar zor olmasının bir nedenini de yeni bir şey eklemek yerine bir şeyi ortadan kaldırıyormuş gibi hissetmeniz. Vaktinizi sanki bir şeyi kaçırıyormuşsunuz gibi endişeli hissederek geçirmek yerine bir şeyler yapın. İşe giderken tablet yerine fiziksel bir kitap okumak veya çevrimiçi oyunlar oynamak yerine kalem ve kağıtla bulmacalar çözebilirsiniz.”

shutterstock1550930342jpg

Sözlerine kendi deneyiminden bir örnek vererek devam ediyor: “Bir kamera aldım, gerçek bir film kamerası ile yürüyüşlere çıkmaya başladım. Telefonum olmadığında stresli ve endişeli hissetmememi sağladı.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ