SON HABERLER

Ezginin Günlüğü ve Hakan Yılmaz’ın ‘Doğu Türküleri’, 35 yıl sonra daha yüksek ses kalitesiyle tekrar dinleyiciyle buluşuyor

‘Gule’ ve ‘Dağlarda Kar Sesi Var’ gibi parçaların yer aldığı albüm, Ada Müzik tarafından ‘remaster’ edildi

Ezginin Günlüğü ve Hakan Yılmaz’ın ‘Doğu Türküleri’, 35 yıl sonra daha yüksek ses kalitesiyle tekrar dinleyiciyle buluşuyor

T24 Kültür-Sanat

Ezginin Günlüğü ve Prof.Dr. Hakan Yılmaz‘ın Doğu Türküleri albümü, raflarda yer almasından 35 yıl sonra ‘remaster’ edildi ve tekrar dinleyiciyle buluştu.

‘Gule’ ve ‘Dağlarda Kar Sesi Var’ gibi parçaların yer aldığı albümün ‘remaster’ çalışmalarını Ada Müzik yaptı. Tekrar satışa sunulan versiyon için albümün ses kalitesi yükseltildi. 

Yenilenmiş Doğu Türküleri albümü dijital olarak yayımlanmasının yanı sıra, plak olarak da satışa sunuldu.

1711101070933 dogu turkuleri kapak on

Yılmaz, albümün ‘remaster’ edilmesiyle ilgili olarak, “Doğu Türküleri’ni 35. yıldönümünde dinleyici ile yeniden buluşturarak hem Ezginin Günlüğü’nün kuruluş döneminde yakalamaya çalıştığımız sound’u hem de geleneksel türkülerdeki sanatsallığı bir kez daha duyurabilmiş olmayı umut ediyorum” dedi.

“Ezginin Günlüğü, özellikle 1990’lı yıllardan itibaren edindiği yeni kimliğiyle halk türkülerinden kopsa da ben kendi adıma türkülerden hiçbir zaman kopmadım” diyen Yılmaz, “Benim için geleneksel türküleri yeniden yorumlamanın iki anlamı oldu. Birincisi, çocukluğumdan beri kafamın içinde bir yerde çalıp duran, hayatımın inişlerine ve çıkışlarına eşlik eden, çok sevdiğim ezgilerle ve sözlerle halleşmekti. İkincisi, türkülerin içinde birikmiş tarihi, üst üste binmiş çok farklı kültürel katmanları, müzikal kıvraklığı ve sözel zarafeti kendime özgü modern bir yorumla dışa vurmak ve dinleyenlerle paylaşmaktı. “Doğu Türküleri”, tam da böyle özgün ve modern türkü yorumlarının bence en güzel örneklerinden biri oldu. Herhalde bu yüzden yıllarca dinlendi, güncel kalabildi.”  diye konuştu.

Yılmaz, “Albümün yeniden yayınlanması sürecinde her türlü desteği veren; kapağıyla ve ses kalitesiyle mükemmel bir eserin ortaya çıkmasına katkıda bulunan Ada Müzik’ten değerli dostlarım Bülent Forta, Ali Özülke, Sevgi Yücel ve Gül Yalçın’a ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Doğu Türküleri’nin yeniden ve plak olarak da yayınlanması fikrini ilk seslendiren, değerli müzisyen dostum, Plakhane’nin sahibi Deniz Bayrak’a ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

1711101089382 dogu turkuleri plak ic kapak 02

Hakan Yılmaz kimdir?

Şair, şarkı yazarı, şarkıcı ve akademisyen olan Hakan Yılmaz, Erzurum’da doğdu ve ilkokulu bu şehirde bitirdi. İlkokuldan sonra ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etti. Galatasaray Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi ve ABD’de Columbia Üniversitesi’nde eğitim gördü.

Müzik, şiir, şarkı yorumculuğu, söz yazarlığı çalışmalarına 1970’lerin sonunda lise öğrencisiyken İşçi Kültür Derneği İstanbul şubesinde ve Galatasaray Lisesi Folklor Kolu’nda katıldığı koro faaliyetleriyle başladı.

1981’de Emin İgüs, Vedat Verter, Şebnem Başar (Ünal) ve Tugay Başar ile birlikte Ezginin Günlüğü müzik grubunun beş kurucusu arasında yer aldı. Ezginin Günlüğü’nün 1983 yılının Mart ve Nisan aylarındaki çıkış konserlerine şarkı yorumcusu, şiir düzenleyicisi, şiir okuyucusu olarak katkıda bulundu.

1980’li yıllar boyunca Ezginin Günlüğü’nün sahne performanslarında şarkıcı olarak yer aldı. Ezginin Günlüğü’nün iki albümüne şarkıcı olarak katkıda bulundu: “Sabah Türküsü” (1986) ve “Alagözlü Yar” (1987). Ezginin Günlüğü ile bir ortak olarak 1988 yılında “Doğu Türküleri” albümünü yayınladı.

Ezginin Günlüğü’nün kurucu grubunun dağılmasından sonra müzik çalışmalarını bağımsız olarak sürdürdü. Ezginin Günlüğü’nden arkadaşı Tanju Duru’nun 2008 tarihli “Duru Şarkılar” albümündeki üç şarkının sözlerini yazdı: “Raylar Boyunca”, “Aklım Hep Sende” ve “Son Jenerik”.

2012 yılı başında gitarist, besteci ve düzenlemeci Kadir Şan Tarhan ile iş birliği yaparak aktif müzik hayatına ve albüm çalışmalarına geri döndü. Yıllar içinde biriktirdiği onlarca söz, beste ve geleneksel türkü yorumu çalışmalarından bir bölümünü Kadir Şan Tarhan ile birlikte İstanbul’da Ada Müzik tarafından yayınlanan iki albümde değerlendirdi: “Sen Yoktun” (2015) ve “Türkülerle Yeniden” (2017).

2019’da besteleri Tanju Duru’ya, sözleri bana ait olan iki tekli yayınladı: “Raylar Boyunca” ve “Aklım Hep Sende”. Ezginin Günlüğü’nün Mart ve Nisan 1983’te verdiği ilk konserlerinde seslendirdiği “Ay Kız” ve “Laçın” türkülerinin canlı konser kayıtlarını 2021’de tekli olarak yayınladı.

2021’ın sonbaharında “Kalbin Merkezine Seyahat” adını verdiği bir şiir kitabı yayınlandı. Bu kitapta bazı şarkı sözlerinin şiir versiyonlarını da yayınladı.

Her ikisi de 2022 yılında yayınlanan “Güzel ve Umutsuz Bir Aşk İçin Şarkılar” ve “Yol, Aşk, Zaman” çıkardığı son albümlerdir. Bu albümlerde gitarist, besteci ve düzenlemeciler Deniz Bayrak ve Evren Arkman ile birlikte çalıştı. Halen şiir, müzik ve edebiyat çalışmalarına devam ediyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ