SON HABERLER

Diş beyazlatma zararlı mı, Diş beyazlatma evde yapılır mı?

Diş beyazlatma, dişlerinin doğal renginden memnun olmayanların daha parlak ve beyaz dişlere sahip olabilmek için tercih ettiği operasyonların başında geliyor. Diş hekimi kontrolünde ve doğru şekilde yapıldığında dişlere zarar vermez ancak bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde yapılan diş beyazlatma işlemleri dişlerde geri dönülemez hasarlara yol açabilir. Diş beyazlatma, profesyonellerin yaptığı kadar etkili olmasa da evde de yapılabilir.

Diş beyazlatma zararlı mı, Diş beyazlatma evde yapılır mı?
  • Sağlık Haber
  • 27 Mayıs 2024 14:35 | Güncellenme: 14 Kasım 2024 16:10
  • 0
  • A+
    A-

Diş beyazlatma işlemleri genellikle güvenli olarak kabul edilir, ancak doğru teknikler ve yöntemler kullanılmadığında bazı riskler korunmaz. Uzmanlar ise dişlerinizin uzun süreli olarak beyaz kalması için evde geçici ve yöntemler değil, profesyonel diş beyazlatma randevusu almanızı tavsiye ediyor.

DİŞ BEYAZLATMA ZARARLI MI?

Diş beyazlatma, diş hekimi kontrolünde ve doğru şekilde yapıldığında güvenli bir işlemdir ancak, bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde yapılan diş beyazlatma işlemleri dişlerde hasara yol açabilir.

Diş beyazlatma işleminin zararsız olması için ;

Diş hekiminize danışmanız gerekir. Diş hekiminiz, dişlerinizin durumunu değerlendirerek size en uygun beyazlatma yöntemini önerecektir.

Ev tipi beyazlatma ürünlerini dikkatli kullanmalısınız. Bu ürünlerin kullanım talimatlarını okumanız ve diş hekiminizin önerdiği süre kadar kullanmanız önemlidir.

Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Bu sayede dişlerinizdeki lekeleri ve plakları önleyebilirsiniz.

Sigara ve aşırı kahve/çay tüketimini bırakmalısınız. Bu tür alışkanlıklar dişlerinizi lekeleyebilir ve beyazlatma işleminin etkisini azaltabilir.

Diş beyazlatma, diş hekimi kontrolünde ve doğru şekilde yapıldığında dişlere herhangi bir zarar vermez.

Ancak, bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde yapılan diş beyazlatma işlemleri dişlerde geri dönüşümsüz hasarlara yol açabilir.

DİŞ BEYAZLATMANIN ZARARLARI NELER?

Diş minesi aşınması: Aşırı beyazlatma işlemi, diş minesinin incelmesine ve aşınmasına neden olabilir. Bu durum, dişlerde hassasiyete ve ağrıya yol açabilir.

Diş eti tahrişi: Beyazlatma jellerinde ve diş macunlarında bulunan bazı kimyasallar diş etlerini tahriş edebilir. Bu durum, diş eti iltihabına ve kanamasına neden olabilir.

Diş çürüğü riskinin artması: Diş minesi aşındıkça, dişler çürüğe karşı daha savunmasız hale gelir.

Dişlerde kalıcı renklenme: Bazı durumlarda, diş beyazlatma işlemi dişlerde kalıcı renklenmelere neden olabilir.

dis beyazlatma shutterstock136158827jpg JwZCzBpEFE6e CkrGKsmVQ

DİŞ BEYAZLATMA EVDE YAPILIR MI?

Evet, evde bazı doğal yöntemler kullanarak dişlerinizi beyazlatabilirsiniz ancak, profesyonel diş beyazlatma kadar etkili olmadıklarını ve dişlerinize zarar verebileceklerini de unutmamak gerekir.

1. Karbonat: Karbonat, dişlerdeki lekeleri ve sararmaları gidermeye yardımcı olan hafif aşındırıcı bir maddedir.

Nasıl kullanılır: Islak diş fırçanıza biraz karbonat sürün ve dişlerinizi nazikçe fırçalayın. Haftada 1-2 kez kullanabilirsiniz.

2. Elma sirkesi: Elma sirkesi, asidik yapısı sayesinde dişlerdeki lekeleri ve sararmaları gidermeye yardımcı olur.

Nasıl kullanılır: Bir bardak suya bir çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin ve bu karışımla dişlerinizi gargara yapın. Haftada 1-2 kez kullanabilirsiniz.

3. Çilek: Çilek, dişleri beyazlatmaya yardımcı olan malik asit içerir.

Nasıl kullanılır: Birkaç çileği ezin ve dişlerinize sürün. 2-3 dakika beklettikten sonra dişlerinizi fırçalayın. Haftada 1-2 kez kullanabilirsiniz.

4. Portakal kabuğu: Portakal kabuğunun iç kısmındaki beyaz kısım, dişleri beyazlatmaya yardımcı olan sitrik asit içerir.

Nasıl kullanılır: Bir portakal kabuğunun iç kısmını dişlerinize sürün ve 2-3 dakika beklettikten sonra dişlerinizi fırçalayın. Haftada 1-2 kez kullanabilirsiniz.

Evde diş beyazlatma yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

Bu yöntemleri haftada 1 kezden fazla kullanmayın.
Dişlerinizi fırçalarken çok fazla baskı uygulamayın.
Diş beyazlatma işlemi diş eti tahrişine neden olursa kullanmayı bırakın ve diş hekiminize danışın.
Dişleriniz aşırı hassassa bu yöntemleri kullanmadan önce diş hekiminize danışın.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ