Uzmanlar uyarıyor: Seyahatten öncesi içki içmeyin

Tatile başlamadan önce havaalanında içki içenler dikkat… Uzmanlar uçuştan hemen önce alkol almanın tehlikelerine karşı uyarıyor.

Uzmanlar uyarıyor: Seyahatten öncesi içki içmeyin
  • Sağlık Haber
  • 8 Haziran 2024 06:58 | Güncellenme: 14 Kasım 2024 16:09
  • A+
    A-

Yapılan araştırmalar, alkolün oksijeni azalttığını ve uçan yolcuların kalp atış hızını artırdığını gösteriyor. Buna göre, kabin basıncı, alkol ve uyku kişi için ölümcül bir karışım olabiliyor.

Bilim insanları bu kombinasyonun seyahat edenlerin kanındaki oksijen miktarını azalttığını ve genç ve sağlıklı kişilerde bile kalp atış hızını artırdığını buldu. İçki miktarı ne kadar fazla olursa, özellikle yaşlı ve tıbbi sorunları olan yaşlılarda bu etkilerin de o kadar büyük olabileceği konusunda uyardılar.

Akademisyenler, özellikle uzun mesafeli uçuşlarda uçakta alkole erişimi sınırlamayı düşünmenin zamanının gelebileceğini öne sürdü.

Köln’deki Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nden Dr. Eva-Maria Elmenhorst, “Daha önceden tıbbi sorunları olan yolcular için durum farklı olabilir.”

“Oksijen doygunluğu başlangıçta düşük olabilir ve daha sonra daha da düşük seviyelere düşebilir. Bu nedenle tıbbi durumlar kötüleşebilir ve uçuş sırasında tıbbi acil durumlara yol açabilir. Kalp veya akciğer rahatsızlığı olan kişilere uçaklarda alkol içmekten kaçınmalarını tavsiye ederim.” dedi.

GENÇ VE SAĞLIKLI BİREYLERİ DE ETKİLİYOR

Çalışmaları için yaşları 18 ile 40 arasında değişen 48 katılımcıyla çalışıldı. Yarısı normal hava basıncına sahip bir laboratuvarda, diğerleri ise seyir yüksekliğindeki bir uçağın kabin basıncını taklit eden bir irtifa odasında uyudu.

Daha sonra gruplar dört saat uyudu; her birinin yarısı hiç alkol içmedi, diğerleri ise iki kutu bira veya iki bardak şarap eşdeğerini içti.

Normal koşullarda, alkolsüz uyuyanların kan oksijen seviyeleri sağlıklı bir şekilde yüzde 96 civarında ve uykuda kalp atış hızı dakikada 64 bpm civarındaydı.

Ancak içki içen ve irtifa odasında bulunanların kanındaki oksijen seviyeleri ortalama yüzde 85’e düştü ve kalp atış hızları uyku sırasında genellikle yaklaşık 88 bmp’ye yükseldi.

Bu, rakım odasında alkol içmeyenlerin ortalama kan oksijen seviyesi yüzde 88 ve uykuda kalp atış hızının 73 bpm ile karşılaştırıldı.

Almanya’nın Köln kentindeki Havacılık ve Uzay Tıbbı Enstitüsü’nden bir ekibin Thorax dergisinde yayımladığı bir rapora göre, katılımcılar yatarak uyudular, bu nedenle bulgular ekonomi uçuşu yapanlar için farklı olabilir.

Şu sonuca vardılar: ‘Bu sonuçlar, genç ve sağlıklı bireylerde bile, alkol alımı ile hipobarik koşullar (kabin basıncı) altında uyku kombinasyonunun kalp sistemi üzerinde önemli bir yük oluşturduğunu ve kalp rahatsızlığı olan hastalarda semptomların alevlenmesine yol açabileceğini göstermektedir. veya akciğer hastalıkları.’

Bu etkilerin yaşlı insanlarda daha da büyük olabileceğini öne sürerek şunu ekliyorlar: ‘Kardiyovasküler semptomlar, uçak içi tıbbi acil durumların yüzde 7’sinde görülüyor ve kalp krizi, uçak saptırmalarının yüzde 58’ine neden oluyor.’

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ