Lahmacuncunun Suçu Ne (!)

Lahmacuncunun Suçu Ne (!) Bodrum’da lahmacun ekonomisinden diğer sektörlere henüz geçemedik. Yaygın basında pompalanan yapay haberlerle Bodrum her geçen gün ülkemizde ve dünyada farklı anılmaya başlanıyor. Lahmacun tarifi vererek fiyat analizi yapmayacağım, onu yapan arkadaşlar mevcut. Bodrum’da, rant ekonomisi ve fahiş fiyat uygulamalarının neden sonuç ilişkileri üzerinde durmalı. İster varlıklı, isterse yoksul olsun kimse rant […]

Lahmacuncunun Suçu Ne (!)

Lahmacuncunun Suçu Ne (!)

Bodrum’da lahmacun ekonomisinden diğer sektörlere henüz geçemedik. Yaygın basında pompalanan yapay haberlerle Bodrum her geçen gün ülkemizde ve dünyada farklı anılmaya başlanıyor.

Lahmacun tarifi vererek fiyat analizi yapmayacağım, onu yapan arkadaşlar mevcut.

Bodrum’da, rant ekonomisi ve fahiş fiyat uygulamalarının neden sonuç ilişkileri üzerinde durmalı. İster varlıklı, isterse yoksul olsun kimse rant ekonomisine kurban edilmemeli.

Geçtiğimiz günlerde bir fatura elime geçti;

Elektrik birim fiyatı 25 TL/ KWH+KDV= 30 TL

Su birim fiyatı 250TL/ ton+KDV= 252,5 TL

Elektrik dağıtım ve satışı devlet tekeli altındadır, kimse lisans almadan enerji satamaz. Bu faturada en yüksek birim fiyatların (vergiler dahil) en az 5 katı uygulandığı görülmektedir.

MUSKİ’ den sağlanan suyun birim fiyatına gelince, en yüksek (vergiler dahi) 100 TL/ton diyelim. Katı atık ve atık su bedelleri, konu tekne olunca mevzuat gereği farklı adlar altında alınmaktadır.

Konumuz Balıkçı Barınakları ve Su Ürünleri Kooperatifleri.

Balıkçı barınağında kalan bir tekneye hizmet ücreti haricinde uygulanan su ve elektrik bedellerinde haksız olarak uygulanan fiyatların denetimini kim yapacak?

“Teknesi varsa ödesin” diyebilirsiniz, lakin sportif amaçlı dalgıç tekneleri, gezi tekneleri, belki de balıkçı tekneleri de bu fiyat terörüne kurban ediliyor.

Denetlemesi gereken kurum Tarım İl Müdürlüğü, ne yazık ki bu konu bir yana Bodrum’da talan edilen tarım arazilerinde dahi ortada yok.

Siyasetin, particilik kulvarına teslim edilen makamlar sefa sürme yerleri haline geldi. İktidarın yerel temsilcileri Mülki İdare Muğla Valiliği, Bodrum Kaymakamlığı bu uygulamaları ele almalıdır.

Tekelleşmiş olan Balıkçı barınaklarının yönetilmesi, yanlış yöneticilerin vasıtasıyla, derebeylikler haline getirilmiştir.

Maliyetler yükseldikçe hizmet alan yurttaşların ödeyeceği bedeller yükselmekte ve ne yazık ki günübirlik olsun, mavi yolculuk olsun, dalgıçlık eğitimi gibi birçok aktiviteden vazgeçmektedir.

Olan Lahmacunculara olmakta (!)

Ekonomi sinsileyi takip eder, bir yerde rantçı, bir yerde uygulan fahiş fiyat, tüm sektörlere yansıyarak ekonomi çökecek hale gelir.

Hele hele bu günlerde Ekonomiden Sorumlu Bakan Şimşek, Güneşlenme Vergisi almayı planlıyorken, memleketin hali içler acısı bir duruma düşmekte.

Fiyat artışı başka bir olay, birbirimizi kazıklamak bam başka bir durum.

İşgal edilen kıyılar üzerinden veya kamusal yarar açısından kurumlara tahsis edilen alanlarda halkın malı üzerinden, halk nasıl kazıklanıyor bunlara bir örnekte Bitez Belediye A.Ş Liman İşletmesi dir.

Benzer fiyat uygulamalarının aynısı bu işletmede de geçerlidir.

Yolunuz düşerse gidin bakın, MUSKİ’ ye bağlı arıtma tesisi işgal altındadır, karavanlar, at çiftliği ne ararsan mevcut. Liman işletmesine girmek ise NASA’ya girmekten daha zor.

Başta Muğla Valiliği olmak üzere, Tarım İl Müdürlüğü, MUSKİ, AYDEM, Maliye Bakanlığı bu işe bir el atarak keyfi uygulamaları ortadan kaldırmalıdır.

Aksi halde, ekonomi can çekişirken kendilerine fırsat yaratanların soygun politikalarına memleketi ve Bodrum’u kurban edeceğiz.

Vesselam…

Ekran goruntusu 2024 07 11 073122


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ