Sigara içme oranları düşerken kanser neden artıyor?

Uzmanlar, sigara kaynaklı kanser vakalarındaki artışın tıp alanındaki gelişmeler, nüfus artışı ve yaygın sigara bağımlılığı mirası nedeniyle gerçekleştiğini söylüyor.

Sigara içme oranları düşerken kanser neden artıyor?

İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, sigara kaynaklı kanser teşhisi konulan kişi sayısının her gün 160 yeni vaka ile şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor.

Ancak 2003 yılından bu yana vakalarda yüzde 17’lik artış yaşanmasına rağmen, sigara içenlerin sayısı son 20 yılda düşüşe geçti.

University College London’dan akciğer kanseri araştırmacısı Dr. Rob Hynds, bu şaşırtıcı verilerin arkasında birkaç etkenin yattığına inanıyor. Bunlardan en önemlisi, sigarayı yirmi yıl önce bırakanların bile kansere yakalanma riskinin hâlâ yüksek olması.

Kansere olan bakışımız da artık geçmişe göre çok daha iyi ve bu da daha fazla kanser ve kanser türünü sigaraya bağlamamızı sağlıyor. Örneğin geçen yıl, her yıl görülen meme kanseri vakalarının bir kısmının sigaradan kaynaklandığı ortaya çıktı ve ilk kez istatistiklere dahil edildi.

Sigara içenlerin oranı 1975’te yüzde 45 iken bugün yüzde 13’e düşmüş olsa da, İngiltere nüfusu o zamandan bu yana 10 milyondan fazla arttı.

Erken teşhis ve yaşam süresini uzatan tedaviler de dahil olmak üzere tıbbi gelişmeler vakalardaki artışa katkıda bulundu.

“TOPLUMSAL FARKINDALIK ARTTI”

Dr. Hynds, “Artık kanseri tespit etmede önemli ölçüde daha iyiyiz. Akciğer kanseri taramaları İngiltere’de uygulanmaya başlandı ve kanser konusunda artan toplumsal farkındalık, hastalığın çok daha erken tespit edildiği anlamına geliyor. Daha fazla vaka bulmanın yanı sıra, bunlar daha erken tespit ediliyor, böylece hastaların hayatta kalma şansı daha yüksek oluyor.” dedi.

Ancak uzman sigarayı bırakanların, bıraktıktan yıllar sonra bile kansere yakalanma riskinin arttığını söylerken, “Akciğer kanserini başlatan mutasyon ile tanı arasındaki gecikme süresinin bazı durumlarda 20 yılı aşabildiğini biliyoruz” diye ekledi.

Araştırma, hükümeti, Tütün ve Elektronik Sigara Yasa Tasarısı’nı yeniden sunmaya çağıran Cancer Research UK tarafından gerçekleştirildi.

Muhafazakar Parti hükümeti tarafından ilk kez önerilen yeni sigara yasası, 1 Ocak 2009’dan sonra doğanların tütün ürünleri satın almasını yasaklayıp tamamen dumansız bir nesil oluşturmayı hedefliyor.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ