Ahmet Aras’ın İtirazına, Danıştay’dan Ret Kararları
Ahmet Aras’ın İtirazına, Danıştay’dan Ret Kararları Geçtiğimiz birkaç yılda, Bodrum Belediyesi hakkında imarla ilgili yapılan şikayetleri araştırmaya gelen İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi raporu doğrultusunda, yüzlerce dosya incelenmiş ve birçoğuna, dönemin Bodrum Belediye Başkanı hakkında, Bakanlık soruşturma izni vermişti. İçişleri Bakanlığının verdiği soruşturma iznine, dosya kapsamında adı geçenler Danıştay Birinci Daireye itiraz ederek, “soruşturma izninin reddedilmesi” […]
Ahmet Aras’ın İtirazına, Danıştay’dan Ret Kararları
Geçtiğimiz birkaç yılda, Bodrum Belediyesi hakkında imarla ilgili yapılan şikayetleri araştırmaya gelen İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi raporu doğrultusunda, yüzlerce dosya incelenmiş ve birçoğuna, dönemin Bodrum Belediye Başkanı hakkında, Bakanlık soruşturma izni vermişti.
İçişleri Bakanlığının verdiği soruşturma iznine, dosya kapsamında adı geçenler Danıştay Birinci Daireye itiraz ederek, “soruşturma izninin reddedilmesi” talebinde bulundular.
Haklarında bulunulan iddialar üzerine yargı yoluyla aklanmak yerine, karara itiraz edilmesini, karanlıkların aydınlığa çıkması önünde bir engel olarak görmekteyim.
Dönemin Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, incelemeyi yapan İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu’nda görev yapan müfettişi “Trol Müfettiş“ olmakla suçlamıştı.
Bodrum Haber olarak 25 Mayıs 2024 tarihinde yaptığımız haberde;
“İçişleri Bakanlığının 27 Ekim 2023 tarih ve E.100481 sayılı yazısı ekinde gönderilen dosya, İçişleri Bakanının 26 Ekim 2022 tarih ve Mül.Tef.Ku.Bşk.2022/299 sayılı kısmen soruşturma izni verilmesine, kısmen soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararına yapılan itirazları içeriyordu. Danıştay 1. Daire, 14 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirdiği oturumda, oybirliği ile 7 itirazı kabul ederken, 12 itirazı reddetti.” açıklaması ile, Danıştay Birinci Dairenin başka bir kararını duyurmuştuk.
Karar kısaca; 12 dosya üzerinden Ahmet Aras hakkında Cumhuriyet Başsavcılığının, isnat edilen suçlarla ilgili soruşturma yapacağı anlamına gelmektedir.
Dün yeni bir karar elime geçti, İçişleri Bakanının 11.1.2023 tarih ve Mül.Tef.Ku.Bşk.2023/7 sayılı kararına yapılan itirazları içeren.
Toplam 12 madde olan dosya kapsamında, Dönemin Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın yaptığı itirazların 3 adedini reddeden Danıştay Birinci Daire, belediye başkan yardımcıları ve belediye personeli hakkında, 6 itirazı reddediyor.
Kararda, ayrıca 1 maddeden ise konunun ayrıntılarında eksik olduğunu bildirerek, eksik incelemenin kaldırılmasına karar veriyor.
Eksik olarak değerlendirilerek dosyadan kaldırılan soruşturma talebi;
“Yetkili merci kararında belirtilen ruhsatsız/ruhsata aykırı inşa edilen 4 bin 242 adet yapının yıkımını yapmamak”
En ilginç soruşturma talebi ve dosyadan kaldırılma kararı bu olsa gerek. Müfettiş bu konu hakkında raporunu detaylı olarak neden hazırlamadı? Hazırladı ise, neden dosyanın içerisine ayrıntıları koymadı?
“Belediye hangi birini yıkacak” demeyin, belediye yıkımını gerçekleştirdiği tüm kaçak yapıların bedelini, fazlasıyla kaçak yapı yapandan tahsil eder.
Çelişkinin başka bir boyutu ise;
Madem Bodrum Belediyesi alınmış yıkım kararlarını uygulamadı, sormazlar mı adama; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kanunların verdiği yetkiyle, yıkım görevini neden yerine getirmemiştir?
Üstelik, yapılan yıkımın maliyetinin iki katını, ilgili belediyeden alabilecekken. Kanımca rapor üstün körü düzenlenmiş “Ne Şiş Yansın, Ne Kebap Yansın” denilmiştir.
İtirazın reddedilmesiyle soruşturulmasının önü açılan bazı maddeler ;
“Aksoy Holding Epique Island
Bodrum İlçesi, Gökçebel Mahallesi, 714 ada, 1 parsel sayılı taşınmazdaki yapılar için mevzuata aykırı 6.3.2018 tarihli tadilat yapı ruhsatlarını düzenlemek.
Söz konusu yapılar için 18.2.2022 tarih ve 2022/74 sayılı yapı kullanma izin belgelerini düzenlemek.”
Soruşturma izni verilenler ise;
“Ahmet Aras, Mehmet Kocadon, Taner Uslu, Turgay Kaya”
Her zaman iddia etmişimdir Bodrum’da en çok yapı ruhsatı alan yatırımcılar, kaçak yapı yapmaktalar. Olan, başını sokacak bir ev yapan garibanlara olmakta.
Gelelim reddedilen ve soruşturulmasının önü açılan diğer bir maddeye;
“Besa Marin Bodrum
Bodrum İlçesi, Türkbükü Mahallesi, 309 ada, 2 parselde kayıtlı taşınmazdaki yapıların mevzuata aykırı inşa edildiği bilinmesine rağmen, yapılar için mevzuata aykırı tadilat yapı ruhsatı düzenleyerek taşınmaz sahiplerine menfaat sağlamak.”
Soruşturma izni verilen ise;
Halen İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü’nden sorumlu Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu.
Dikkatimi çeken konu “Taşınmaz sahiplerine menfaat sağlamak.” Peki neye karşılık ve menfaat sağlanan şirketler bu işin neresinde?
Başka bir maddede ise;
Nef Reserve Gölköy yer almakta.
“Bodrum İlçesi, Göl Mahallesi, 114 ada, 31 parsel sayılı taşınmazdaki yapılar için mevzuata aykırı 12.11.2021 tarih ve 2021/693 sayılı tadilat projesini onaylamak.”
Soruşturma izni verilen ise;
Halen görevde olan Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Kaya.
Nef’ in adı ne yazık ki nefesten gelse de, Bodrum’un nefesini kesen yatırımcıların başında gelmektedir.
Son maddeyi de yazalım;
“Bodrum İlçesi, Bitez Mahallesi, 233 ada, 1 parsel sayılı taşınmazdaki yapılar için 31.12.2020 tarih ve 2020/403-1….20 sayılı mevzuata aykırı yapı kullanma izin belgelerini düzenlemek.”
Soruşturma izni verilen ise;
Dönemin Bodrum Belediye Başkanı, halen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ahmet Aras.
Bundan sonrası, Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı yetki kapsamında.
Soruşturma kapsamında olan devlet memurlarını, başkan yardımcıları hariç yazmadım. Onlar her gelenin kölesi durumunda Bodrum hortumlanırken pipetçi rolü üstlenmiş, “en tepedeki nemalanırsa bende payımı alırım” diyen emekçiler diyemeyeceğim, patronlarının suç ortaklarıdır.
Tekrar ediyorum, Bodrum’da bir dönem, büyük yatırımlara verilen tüm yapı ruhsatları hukuka aykırıdır.
Halen, Çırkan Mahallesinde yapılmaya devam edilen 5 katlı yapı hakkında Bodrum Belediyesi, kamuoyunu rahatlatacak bir açıklama yapmamıştır.
Belediye çalışanlarından, halen Bodrum Mimarlar Odası Temsilcisi Olan Yaşar Filiz, Danıştay’a itirazda bulunmamıştır. Sanırım yargılanma sonucu aklanmayı düşünmektedir. İtirazda bulunmadığı için 10 maddeden soruşturma kapsamına alındı. İtiraz etseydi, sadece 2 maddeden hakkında işlem yapılacaktı. Aklanmayı, yargılanma sürecine bırakma düşüncesinde ise kendisini kutlamak gerekir.
Soruşturmanın neticesi ne olur bilmem, lakin Bodrum Kamuoyunun adı geçen yatırımlarda içi rahat değildir.
Mandarin Oriental ve Mesa A.Ş dosyalarına yapılan itirazları, Danıştay Birinci Daire kabul ederek, dolaylı olarak soruşturma izni vermemiştir. Her iki proje incelendiğinde, Bodrum Belediye personeli tarafından tutulan kayıtlar ortaya konulursa, ne kadar problemli oldukları anlaşılacaktır.
Sahi bunların arasındaki hangileri hayırsever, Halk Plajlarına şezlong aldı veya hangileri konserlerin bedelini ödedi?
Vesselam…
Not:
Bodrum FK konuya dahil edilmeden, Adana’ya maç izlemeye gidilirken tutulan özel uçak organizasyonunu kim yaptı, paralar kimin hesabına yattı? Bu kişi yada kişilerin Bodrum Belediyesiyle bir ilgisi var mı? Hayırseverlerden para alındı mı?
Bodrum Belediyesi yaptığı ihalelere girenlerin güven içerisinde, adil olarak, ihaleye katılmasında nasıl bir yol izliyor? Kendini güvende hissetmeyip ihaleden çekilmek zorunda bırakılanlar oluyor mu?