Antik hipodrom üstünde yer alan Bodrum Stadı genişliyor: ‘Koruma kurulu izni yok, yapılan suç’

Bodrumspor’un yeni sezon maçlarını oynayacağı stadın Süper Lig ve UEFA standartlarına uygun hale getirilmesi çalışılmaları tartışmalara neden oldu. Antik hipodrom üzerinde yer alan stadda yapılan çalışmaların tarihi dokuya zarar verebileceği belirtildi.

Antik hipodrom üstünde yer alan Bodrum Stadı genişliyor: ‘Koruma kurulu izni yok, yapılan suç’

Geçtiğimiz sezon Süper Lig’e çıkmaya hak kazanan Bodrumspor’un maçlarını oynadığı Bodrum İlçe Stadı yeni döneme hazırlanıyor. Süper Lig ve UEFA standartlarına uygun hale getirilmeye çalışılan stat, kuzey yönünde genişletilecek ve yeni koltuklar eklenecek. Sahada temel atma işlemleri sürüyor.
Ancak stat alanındaki çalışmalar yeni bir tartışmaya neden oldu.

Halikarnassos Antik Kenti’ne ait hipodrom üzerinde inşa edilen Bodrum İlçe Stadı’nın genişletme çalışmalarının tarihi yapılara zarar verebileceği belirtildi. Arkeolojik SİT statüsünde olduğu için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayı olmadan çalışma yapılmaması gereken alana beton dökülmüş durumda.

‘NEREYE KAZMA VURSANIZ BİR ŞEYLER ÇIKAR’

Artı Gerçek’e açıklamada bulunan avukat Mehmet Cilsal, Bodrum’un antik dönemde Karya Krallığı’nın kentlerinden biri olduğunu belirterek, “Antik dönemdeki adı Halikarnassos. Kral Hekatomnos zamanında başkent Milas’tan Halikarnossos’a taşınıyor. Hekatomnos’un oğlu Kral Mausolos zamanında antik kent daha da genişliyor. Dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi yaptırılıyor. Halikarnassos uzun yıllar başkent olarak ayakta kalıyor ancak istilalara da uğruyor. İskender ve Perslerle olan savaşlarda zarar görüyor. Karya’dan sonra Roma ve Bizans dönemlerinden de kalma tarihi yapılar var. Halikarnassos, çok kültürlü bir yerleşim yeridir. Nereye kazma vursanız bir şeyler çıkar. Gördüğünüz o beyaz evlerin hepsinin altında bir şey var. İnsanlarımız tarih ve kültür varlıklarının kıymetini bilmez. Hâlâ bir bilinç yok. Halikarnassos döneminden kalan ne varsa artık gözükmez olmaya başladı” dedi.

‘ÇALIŞMALAR DURDURULMALI’

İlçe stadının Halikarnassos Antik Kenti’nin hipodromunun üstüne yapıldığına dikkat çeken Cilsal, “Orada bir arkeolojik SİT alanı, bir tarih var. Stada benzeyen şey artık gereksiz ve başka bir yere taşınması gerekiyor. Oraya bir şey yapılmamalı çünkü altında hipodrom var. Karya zamanında kalma, sağında solunda Roma mozaikleri, Halikarnassos Surları var. Buraya stat yapmak Bodrum tarihini çöpe atmaktır. Bodrum’un içinin tamamını arkeolojik SİT alanı. Genişlemeyi de ‘yaptık oldu’ mantığıyla gerçekleştirdiler. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izinleri yok. Yapılan bir suçtur. Orada hafriyat dökülemez, beton atılamaz. Çalışmalar durdurulmalıdır. Şu anda ışık direkleri dikme, türbinleri yükseltme ve büyütme, alan genişletme gibi inşai faaliyetler sonucunda ortaya çıkacak yapı, yeni çevre düzenlemeleri yüzünden, ilave otoparkları da eklersek zaten UEFA standartlarının karşılanmayacağı ortadadır” diye konuştu.

Kaynak : https://artigercek.com/


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ