Bodrum’da Kanalizasyon Skandalı

Bodrum’da Kanalizasyon Skandalı: MUSKİ Yetkilileri İçin Yargı Yolu Açıldı Patronlardunyasi.com‘un haberine göre, Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından turizm cenneti Bodrum’un Küdür Koyuna kanalizasyon suyu boşalttığı iddiasıyla 464 bin 585 lira ceza kesilen Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) yetkilileri için yargılanma yolu açıldı. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında suç duyurusu yapılan […]

Bodrum’da Kanalizasyon Skandalı

Bodrum’da Kanalizasyon Skandalı: MUSKİ Yetkilileri İçin Yargı Yolu Açıldı

Patronlardunyasi.com‘un haberine göre, Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından turizm cenneti Bodrum’un Küdür Koyuna kanalizasyon suyu boşalttığı iddiasıyla 464 bin 585 lira ceza kesilen Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) yetkilileri için yargılanma yolu açıldı. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında suç duyurusu yapılan iki yetkili hakkında soruşturma açmak için Muğla Valiliği’nden izin istedi.

Denetimle Ortaya Çıkmıştı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ihbar üzerine Bodrum Yalıkavak MUSKİ’ye ait atıksu arıtma tesisine 23 Mart 2024’te denetim gerçekleştirdi. Denetimde, dereye deşarj edilen boru, derenin denize ulaştığı yer ve denizden olmak üzere 3 farklı noktadan numuneler alındı.

Pis Suyun Ayrı Bir Hatla Denize Döküldüğü İddiası

Bakanlığın laboratuvar tahlili raporunda, numune alınan noktalarda yosun tuttuğu ve yoğun koku gözlemlendiği belirtildi. Ayrıca, MUSKİ’nin Yalıkavak Küdür Koyuna arıtmayı by-pass ederek ayrı bir hat döşediği ve kanalizasyonu kuru dere üzerinden denize deşarj edip halk sağlığını tehdit ettiği aktarıldı. Denize dökülen pis su analizinde fekal koliform (dışkı) değerinin 50.000 çıktığı tespit edildi.

Para Cezası ve Suç Duyurusu

Bu rapor ve analizlerin alınmasının ardından Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, MUSKİ’ye denizi kirlettiği gerekçesiyle 464 bin 585 lira ceza kesti. Müdürlük, kurum yetkilileri hakkında da Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak suç duyurusunda bulundu.

Bodrum Başsavcılığı, Soruşturma İzni İstedi

Suç duyurusu dilekçesini değerlendiren Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı, MUSKİ Daire Başkanlığı Atıksu 1. Bölge Şube Müdür Vekili N.K.Ç. ve 1. Bölge Şefi Çevre Mühendisi M.Ç. hakkında, devlet memuru oldukları için Muğla Valiliği’nden soruşturma izni talep etti. Muğla Valiliği İl İdare Kurulu’nun da taleple ilgili ön inceleme yaptığı öğrenildi.

Suçlamaları Kabul Etmediler: “O Yağmur Suyu Hattıdır”

Bu arada, savcılıkça bilgilerine başvurulan MUSKİ yetkililerinin, “Yalıkavak Atıksu Arıtma Tesisinde ayrıca bir arıtılmış atıksu deşarj hattı bulunmuyor. Tesisin tek bir deşarj noktası bulunmaktadır. Denetim ekibinin denetim anında tespit etmiş olduğu, ‘dereye bağlanmış’ olarak ifade edilen koruge boru, tesis içi yağmur suyu ve zemin yıkama amacıyla kullanılan şebeke suyunun iletildiği yağmur suyu hattıdır.” şeklinde savunma yaparak suçlamaları kabul etmedikleri kaydedildi.

Ayaydın Gündeme Taşımıştı

AK Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Aydın Ayaydın, Bodrum’da turizm sektörü temsilcileriyle yaptığı toplantıda yaşananları gündeme taşımış, MUSKİ’nin Yalıkavak Küdür koyuna kanalizasyonları boca ettiği görüntüleri herkesin izlediğini aktarmıştı. Ayaydın, “İzleyenlerin hepsi dehşet içinde. Hem insan sağlığı açısından endişeliler hem de bölgede turizmin baltalanıyor olmasından dolayı turizmciler tedirginler. ‘Bu görüntüleri izleyen bırakın yabancı turisti, yerli turist bile buralara bir daha gelir mi’ diye soruyorlar haklı olarak. Ben de diyorum ki, Muğla cekete oy vermeye devam ederse, yarınlarımıza, çocuklarımıza, torunlarımıza, Muğlamıza haksızlık etmiş olacağız. Bakın o örnek tek değil. Sadece Bodrum’da MUSKİ’nin 32 farklı noktada benzer bir sorumsuzluk içinde olduğu, pis suları denize verdiği belirlendi. Tahlil raporları çıktıkça gerekli hukuki işlemler başlatılacak. Ayrı hat çekip kanalizasyonları denize verenlerin utanmadan ‘Burası Muğla yok öyle yağma’ demelerinden gerçekten çok sıkıldım. Bu tembelliklerinin, bu vurdumduymazlıklarının faturasını ödeyecekler.” ifadelerini kullandı.

MUSKİ’den Açıklama Yok

PD muhabirinin ulaştığı MUSKİ yetkilileri ise konunun yargıda olduğu ve sürecin devam ettiğini belirterek, bir açıklama yapamayacaklarını ifade etti.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ