Cennetkoy’da ormanlık alanın turizme tahsisi Bodrum’da reaksiyonla karşılandı
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’ndeki Cennetkoy’da, asırlık çam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanın turizm tahsis alanına dönüştürülmesi ve 900 yataklı 5 yıldızlı otel yapılmak üzere satışa çıkarılması, çevrecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının reaksiyonunu çekti.
Cennetkoy’da ormanlık alanın turizme tahsisi Bodrum’da reaksiyonla karşılandı
Bodrum Haber
Çevrecilerden aksiyon: “Ormanıma, havama, suyuma dokunma”
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen basın açıklaması ve protestoya, Bodrum Kent Kurulu, CHP’li meclis üyeleri, Bodrum Etraf Platformu, Muğla Etraf Platformu ve Bodrum Yurttaş İnisiyatifi üzere pek çok küme takviye verdi. Ellerinde “Ormanıma, havama, suyuma dokunma” yazılı pankartlarla bir ortaya gelen aksiyoncular, bölgedeki ormanlık alanların betona dönüşmesine karşı çıktı.
“Turizm ismine planlanan alanın tamamı ormandır”
TMMOB ismine konuşan Gamze Bağcı, 76 dönümlük alanın “sürdürülebilir muhafaza ve denetimli kullanım” prensiplerine karşıt bir formda tahsis edildiğini belirterek şunları söyledi:
- “Turizm tesisine dönüştürülen alan, asırlık çam ağaçlarıyla kaplıdır ve III. derece arkeolojik sit alanıdır. Lakin plan değişikliğiyle bu bölge turizm tesisi alanı olarak belirlenmiş, orman statüsü ortadan kaldırılmıştır. Yapılan bu değişiklik hem anayasa hem Kıyı Kanunu hem de İmar Kanunu’na karşıttır. Orman bütünlüğü korunuyormuş üzere gösterilen bu plan, aslında ağır yapılaşmaya müsaade vermektedir.”
“Bodrum’un ranta feda edilmemesi gerekiyor”
Bağcı, Bodrum’un artan nüfus ve altyapı sıkıntılarına dikkat çekerek şöyle devam etti:
- “Bodrum’un su, trafik ve etraf sıkıntıları aslında tahlil beklerken, yeni bir turizm tesisi için ormanlık alanların feda edilmesi kabul edilemez. Bodrum’un tabiatı ve kaynakları bu kadar nüfusu kaldırabilecek kapasitede değil. Bu tıp uygulamalar durdurulmalı.”
“Dertleri yalnızca kasayı doldurmak”
Bodrum Kent Konseyi Başkanı Gamze Türk Oğuz ise yetkililerin Bodrum’un ekolojik sıkıntılarını göz arkası ettiğini vurguladı:
- “Bodrum’da bir metrekarelik orman kalmayacak. Su, altyapı ve atık problemleri hiç düşünülmeden yalnızca para odaklı planlamalar yapılıyor. Gayeleri, kasayı doldurmak. Ne tabiat ne ekoloji ne de ormanların yok olması umurlarında. Çok yazık.”
Mandarin Oriental: “Doğaya uyumlu lüks süitler yapacağız”
Ormanlık alanı turizm yatırımı için 49 yıllığına kiralayan iş insanı Vedat Aşçı, yeni tesislerin bölgeye katkı sağlayacağını savundu:
- “Mandarin Oriental Bodrum’un muvaffakiyetini sürdürmek ismine 50 lüks süit yapılacak. Bu proje, tabiata ve etrafa hassas bir biçimde gerçekleştirilecektir. Türkiye’nin dünya çapındaki turizm potansiyelinin güçlenmesi ismine bu çeşit projelerin desteklenmesi değerlidir.”
Kaynak: Sözcü