‘Antibiyotik direnci nedeniyle her 45 saniyede bir kişi ölüyor’

Prof. Dr. Ender Yarsan, şu anda dünyada her 45 saniyede bir insanın antibiyotik dirençli mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, “Eğer tedbir alınmazsa 2050 yılında bu sayı her 3 saniyede bir olacak. Bu sayılar korkutucu ve ürkütücü” dedi.

‘Antibiyotik direnci nedeniyle her 45 saniyede bir kişi ölüyor’

Prof. Dr. Ender Yarsan, ’18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Direnç (AMR) Haftası’ nedeniyle bilinçsiz antibiyotik kullanımına ait değerlendirmede bulundu.

Prof. Dr. Yarsan, 2004 yılında yayımlanan bir rapora nazaran, dünyada antibiyotik kullanım ölçüsünün 80 bin tonun üzerinde olduğuna dikkat çekerek, “Hem etiyolojik tedaviyi sağlayan bakteriyel hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, hem de en fazla kullanılan ilaçlar. Hasebiyle bu ilaçların akılcı, şuurlu ve inançlı kullanımı son derece kıymetli. Şayet akılcı ilaç kullanımı kelam konusu olmazsa antibiyotiklerden ileri gelecek biçimde bir kalıntı sorunu ortaya çıkabilir, bakterilerde antibiyotiklere karşı direnç gelişebilir” diye konuştu.

‘ÖLÜM ORANLARI SON DERECE YÜKSELDİ’

Antibiyotik direncinin kıymetli bir sorun olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yarsan, “Biz ilacı önerilen dozla, önerilen halde kullandık fakat sonuçta bakteri artık antibiyotikten etkilenmez. Bu artık ilaca karşı bir direnç geliştiğiyle tabir edilir. Antibiyotiğe karşı gelişen dirençte en değerli olaylardan bir tanesi dirençli mikroorganizmalardan kaynaklanacak formda vefat oranları son derece yükselmiştir. 2016’da İngiltere’de yapılan bir çalışma var.

O devirde dünyada yaklaşık 700 bin insanın antibiyotik dirençli mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonlardan öldüğü söz edilmiştir. Şayet tedbir alınmazsa ve bu türlü giderse 2050 yılında bir yılda ölecek insan sayısı 10 milyon olarak söz edilmiş. 2024’ün mayıs ayında yayımlanan bir raporda, 2019 yılında bu sayının 1 milyon 200 bin civarında olduğu söz edilmiş. 2021 yılında ise bu sayının daha da arttığı ve 4 milyon 700 binlerde olduğu söylenmiş” sözlerini kullandı.

Şu anda her 45 saniyede bir insanın antibiyotik dirençli mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydeden Prof. Dr. Yarsan, “Eğer tedbir alınmazsa 2050 yılında bu sayı her 3 saniyede bir olacak. Bu sayılar korkutucu ve ürkütücü. Hasebiyle uygulanacak doz son derece değerlidir. İlacın prospektüsünde belirtilen doz neyse o halde kullanılmalı. Antibiyotik direncinde bilhassa mühlet bitmeden ilacın kesilmesi direncin en kıymetli faktörlerinden biri olarak tabir ediliyor. Ayrıyeten doktor denetiminde bu uygulamanın yapılması yeniden son derece önemlidir” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ