Bodrum’da Rant mı? Sanat mı?

Bodrum’da Rant mı? Sanat mı? Selçuk Belediyesi işletmesindeki Meryem Ana Evi otopark gelirlerinin belediyeden alınıp, Tarım ve Orman Bakanlığı’na devredilmesi karşısında, halkın oluşturduğu direnç devam ediyor. Bu değişim karşısında hepimizin, Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’e destek olması gerektiği açıktır. Ancak, ne garip bir durum ki, Selçuk’ta belediyenin işlettiği otoparkın tahsis süresi uzatılmayacakken, Bodrum’da paha biçilemez […]

Bodrum’da Rant mı? Sanat mı?

academia bina

Bodrum’da Rant mı? Sanat mı?

Selçuk Belediyesi işletmesindeki Meryem Ana Evi otopark gelirlerinin belediyeden alınıp, Tarım ve Orman Bakanlığı’na devredilmesi karşısında, halkın oluşturduğu direnç devam ediyor. Bu değişim karşısında hepimizin, Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’e destek olması gerektiği açıktır.

Ancak, ne garip bir durum ki, Selçuk’ta belediyenin işlettiği otoparkın tahsis süresi uzatılmayacakken, Bodrum’da paha biçilemez bir kültürel varlık, çok düşük bir bedelle, bir vakfa veriliyor.

Selçuk Belediyesi’ne sadece 10 yıllık bir tahsis yapılırken, Bodrum’daki Akademia Vakfı’na 25 yıl süreyle irtifak hakkı tanınması, kamu kaynaklarının doğru kullanılmadığına dair ciddi bir soru işareti oluşturuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum’un Eski Adliye binasını çok düşük bir bedelle Bodrum Akademia Vakfı’na tahsis etti. Buradaki amaç ise, “sanat sergileri ve sosyal aktiviteler gibi etkinlikler düzenlemek.” olarak belirtiliyor. Ancak, bu yerin değerinin çok altında bir bedelle tahsis edilmesi kamu zararına yol açmaktadır.

Ben bir vatandaş olarak, bu tahsisin kamu yararına olmadığına inanıyorum ve bu durumu sorgulamaya devam ediyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı, aynı yıl içerisinde benzer birçok kültür varlığını tahsis etmeye devam ediyor. Örnek vermek gerekirse:

  • Balıkesir, Ayvalık Cunda Adası: 721 metrekare arsa değeri 1 milyon 76 bin TL, yıllık kira bedeli 120 bin TL, yatırım maliyeti ise 7 milyon 800 bin TL.

Resim1

  • Mersin, Tarsus: 598 metrekare arsa değeri 818 bin TL, yıllık kira bedeli 81 bin 800 TL, yatırım maliyeti 10 milyon 136 bin TL.

Resim4

  • Bodrum, Kumbahçe: 716,71 metrekare arsa değeri 1 milyon 75 bin TL, yıllık kira bedeli 64 bin 504 TL, yatırım maliyeti ise 1 milyon 338 bin TL.

Resim3

Bu örnekler karşılaştırıldığında, Bodrum’daki yerin kira ve yatırım maliyetlerinin oldukça düşük olduğu görülüyor. Dünyanın göz bebeği dediğimiz Bodrum’daki tahsis, çok daha düşük bedelle yapılmıştır.

Bodrum Akyarlar’ daki bir diğer taşınmaz örneğini de değerlendirecek olursak, 1061 metrekare arsa değeri 3 milyon 320 bin TL, yıllık kira bedeli 132 bin 822 TL, yatırım maliyeti ise 2 milyon 220 bin TL. Bu ilanın tarihi 2024 yılıdır.

Resim5

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na soralım: Akademia Vakfı’na, sanat sergileri gibi sosyal etkinlikler düzenlemesi amacıyla bu kadar düşük bedelle bir yer tahsis edilmesinin ardında hangi mantık yatıyor? Bu durum, kamuya ait kültür varlıklarının halk yararına değil, ranta açılmasına sebep olmaktadır.

Sanat faaliyetlerinde kullanılmak için onca yer varken.

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a sesleniyorum: Bu yanlıştan dönün. Türkiye’nin ilk kadın hakimlerinden olan Mefaret Hanım’ın anısına yapılacak bir müze, bu binanın kültürel değerini daha çok yaşatır. Ancak, bir vakfa düşük bedelle tahsis edilmesi, bu binanın ruhuna zarar vermektedir.

Tahsisler, kamuya veya kamu yararına çalışan dernek ve vakıflara dahi olsa, doğru ve amaca uygun kullanılmalıdır. Ancak özel sektör ve vakıflara yapılan tahsisler, bu değerli kültürel varlıkların toplumdan çok, kişisel kazanç sağlama amacıyla kullanılmasına yol açmaktadır.

Biz yazmaya devam edelim, bakalım bu konu nereye varacak?

Vesselam…

Bu Tahsis Vakfa Kıyak mı, Sanata Hizmet mi Dersiniz.

Bodrum’da 65 Bin liralık Kira: Kültür Varlığına Yanlış Tahsis

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ