Sarımsak ve soğanı unutun: Bu baharattan yapılan şurup öksürüğü şıp diye kesiyor
Kış mevsimi genellikle bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve soğuk algınlıklarının artmasına neden olur. Bu dönemde bağışıklık sistemini desteklemek özellikle öksürük gibi rahatsızlıkları gidermek için bitki çayları ve baharatlarla hazırlanmış karışımlara rağbet artar.
Anneannelerimiz, sarımsak ve soğan gibi doğal malzemeleri kullanarak ev yapımı ilaçlar hazırlarlardı. Günümüzde de mutfakta bulunan popüler baharatlar ile benzer tedavi yöntemleri uygulanıyor. Özellikle yorucu öksürükler için, evde hazırlanan bu doğal şurup öksürüğü kısa sürede geçiyor.
Öksürük ve soğuk algınlığına karşı sarımsak, zencefil ve soğanın yanı sıra karanfil de doğal bir tedavi seçeneği sunar. Karanfil, antiviral ve analjezik özelliklere sahip öjenol içerir, bu da boğazı yumuşatarak öksürüğün hafiflemesine yardımcı olur.
Karanfil şurubu nasıl hazırlanır?
Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu karanfilli şurup, az malzeme ile etkili bir çözüm sağlar. Karanfil şurubu hazırlamak için gerekli malzemeler ise oldukça basit.
Bal ve karanfil şurubu yapmak oldukça basittir. 10 adet karanfili alın ve orta boy bir kavanoza koyun. Üzerine sıvı bal ekleyin ve iyice karıştırın. Kavanozu kapatıp dolaba yerleştirin. Ertesi gün karışımı bir kez daha karıştırarak tekrar dolaba kaldırın. Şurup, iki günün sonunda kullanıma hazır hale gelir.
Ses kısıklığı, boğaz ağrısı veya balgam çıkarma gibi problemlerde, bu şurup günde bir çay kaşığı olarak kullanılabilir. Şurubu serin ve karanlık bir yerde saklamak, uzun süre etkili kalmasını sağlar.