Bodrum Belediyesi-Kalyon Holding Elele
Bodrum Belediyesi-Kalyon Holding Elele Bodrum’da rant nasıl sağlanıyor, biraz empati yapalım. İş lafa gelince öz be öz Bodrumlu olanlar kendilerinin elde edemediği rantı “Ata Topraklarını” satınca, alanlar tarafından bu topraklarda nasıl rant sağlıyor ve buna öz be öz yerli boylu olarak seçilenler, nasıl göz yumuyor. Halk fakirleşirken birileri nasıl parasına para katıyor. Önümüzde sağlam bir […]
Bodrum Belediyesi-Kalyon Holding Elele
Bodrum’da rant nasıl sağlanıyor, biraz empati yapalım. İş lafa gelince öz be öz Bodrumlu olanlar kendilerinin elde edemediği rantı “Ata Topraklarını” satınca, alanlar tarafından bu topraklarda nasıl rant sağlıyor ve buna öz be öz yerli boylu olarak seçilenler, nasıl göz yumuyor. Halk fakirleşirken birileri nasıl parasına para katıyor.
Önümüzde sağlam bir örnek var. Yıllardır satılmak istenen ve satılamayan, Bodrum, Kızılağaç Mahallesi 305 ada 1 parsel, tapu kaydında niteliği “Zeytinlik” olarak kayıtlıdır ve mevcut bir imar planına sahip değildir.
Doğal olarak “Zeytinlik” olarak tapuda kayıtlı olan ve imar planına sahip olmayan bir taşınmazın değeri, planlanmış bir taşınmaza göre ekonomik değeri düşüktür.
Doğal olmayanı ise, biz bu taşınmazı alsak belki on yıllarca bekleriz ki imar gelsin diye, imar gelir kamu için yüzde 45 terki istenir. O istenir, bu istenir. Bizim çocuklarımızda görmez, torunlara talan edilmiş bir taşınmaz kalır.
Ancak; elin oğlu gelir bu taşınmazı parayı basar alır. Bir de bakmışsınız ki, imar planı yapılmış. Ne de olsa iş bilenin, kılıç kuşananın.
Bodrum, Kızılağaç Mahallesi 305 ada 1 parselin hikayesi böyle başlıyor. Bu Bodrumlunun” Ata Toprağı” Yalıköy Turizm Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi tarafından alınır. Şirket sahibi Hüseyin Şeherli, Kalyon Holding’ in damadıdır.
Kalyon Holding, CHP’nin 5’li Çete dediği şirketlerden biri. “Ama adam damatları ne var bunda?” demeyin, az bekleyin.
Yalıköy Turizm Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi taşınmazı alır ve imar planı yapılır, askıya çıkar iner, dava açılır, mahkeme plan için “yürütmeyi durdurma” kararı verir. Bu arada plana itiraz edilir, yeni plan yapılır, o plan içinde dava açılır ve mahkemeler halen devam etmektedir.
İlk imar planında;102.320 metrekare, yüzde10 dan (kanunu gereği) 10.232 metrekare lik alan – 8911 metrekare (kamuya terkler) kalan İnşaat alanı 1321 metre kare’dir.
İtiraz sonucu; İkinci planda ise, zeytinli tarla,” Tarım Dışı Alan” olur. “Tarım Dışı Alan” emsal yüzde 30, sahil şeridinin ilk 50 metresi özel rekreaktif alan, ikinci 50 metresi günübirlik tesis alanı olarak planlanır.
İkinci imar planına göre; Tarım görüşünün değiştirilmesi (zeytinlik vasfının kaldırılması) ile: Turizm Tesis Alanında (27005 metrekare) + Günübirlik (4019 metrekare) İnşaat Alanı 31.024 metre kare imkânı verilmiştir.
İki plan arasında inşaat alanı neredeyse 30 kat arttırılır. “Arı İni Deresi” parsel dışına taşınır. Yatırımcının istediği şekle getirilir. Ormandan alan plana dahil edilir, tahsis yapılır v.s.
Sonuç, Bodrumludan tabiri yerindeyse 3 kuruşa alınan yer, sadece planlamayla servete dönüşür.
Mahkemenin “Yürütmeyi Durdurma” kararı olduğu halde, Bodrum Belediyesi yatırımcıya plan varmış gibi imar durumu verir ve plan uygulaması yaptırır. Muğla Büyükşehir belediyesinin karşı görüşüne rağmen.
Kalyon Holding’in damadının yeri bir anda değerlenirken, Kalyon Holding’e bağlı İSPA İnşaata, Bodrum, Kızılağaç Mahallesi’nde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından (316 ada/1 parselin bir kısmı) 204 bin 569,33 metrekarelik arsa tahsis edilir.
Damat Hüseyin Şeherli’ nin şirketi ile, İSPA Şirketinin arsaları bitişiktir ve her ikisinin toplam alanı düz hesap 350 bin metrekaredir.
Bu yazım, yastık altı yazı olsun, “Ata Toprak” larını satmak isteyenler açıp açıp okusun. Okusun ki seçtikleri belediye başkanı ve meclis üyelerinin karşı çıkması gereken yerde, yasal olmayan bir şekilde, Bodrum insanına yapmadığı kıyağı başkalarına nasıl çektiğini görsün.
Yaka Mahallesine yıkım, Yalı şirketine kıyak, bu ne ayak.
AK Parti ve CHP el ele vermiş rantiyecilerinin önünü açarken, başını sokacak yer yapanlara, balkonunu kapatanlara, kümes, su deposu, bir oda ilavesi yapanlara ceza yağdırıyor.
Sistem nasıl çalışıyor. İş takipçileri, belediye imar ve yapı kontrol personelinin elebaşları, meclis üyelerin bazıları sitemin tam ortasında cirit atıyorlar.
Kaçak yapıdan birilerinin yerleri talan edilirken, şantiyesine dahi giremedikleri, ceza kesip de tahsil edemedikleri, fotoğraf karelerinde poz verdikleri, partilerin işin içinde olduğu bu çarkın nasıl işlediği, gün yüzüne çıkmalıdır.
Borç için borçlanan Bodrum Belediye Başkanına bir kez daha soruyorum. Bodrum FK hissinden dolayı ne kadar borcu var, belediye şirketinin? Borç yüzünden boynunuz bükük kalmasın.
Vesselam…