10 Yıllık Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?

10 Yıllık Kiracı Nasıl Tahliye Edilir? Kiralayan ve kiracı sözlü ya da yazılı sözleşme yapmak sureti ile kiralananın kullanımına ilişkin bir şartlar hususunda anlaşma sağlarlar. Kiralayanın kiracısını çıkarmak istediği durumlarda ise hukuki açıdan bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir ve kanunun emredici hükümlerine uymak zorunludur. Kiralayanın uzun süreli kiracılık ilişkilerinde mağduriyetini önlemek açısından ise 10 yıllık […]

10 Yıllık Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?

arab ter1 1

10 Yıllık Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?

Kiralayan ve kiracı sözlü ya da yazılı sözleşme yapmak sureti ile kiralananın kullanımına ilişkin bir şartlar hususunda anlaşma sağlarlar. Kiralayanın kiracısını çıkarmak istediği durumlarda ise hukuki açıdan bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir ve kanunun emredici hükümlerine uymak zorunludur. Kiralayanın uzun süreli kiracılık ilişkilerinde mağduriyetini önlemek açısından ise 10 yıllık uzama süresi kiracının tahliye edilebilmesine yardımcı olan bir yöntem ve tercihtir.

Öncelikle kiracı ve kiralayan arasında imzalanan yazılı sözleşmeler belirli süreli olabileceği gibi belirsiz süreli olarak da hazırlanabilmektedir. Sözlü kira sözleşmesi de istisnai durumlar söz konusu olabilmektedir.

Sözleşmenin belirli süreli yapılması durumunda kiracı bu sürenin sonunda dilerse sözleşmeyi sonlandırabilir. Bunun yanı sıra kiralayan açısından aynı durum geçerli değildir. Konut ya da çatılı iş yerleri için yapılan sözleşmelerde bu kural geçerlidir.

Kiracı kiraladığı ev ya da iş yerini sözleşmenin sonlanması ile tahliye edebilir. Bu durumda da kiralayana sözleşmenin bitimine 15 gün kala kiralananı boşaltacağını tebliğ etmek zorundadır. Kiracı kiralayana herhangi bir bildirim yapmadığı takdirde ise sözleşme otomatik olarak yenilenir. Uygulama tek tarafın iradesine bağlı olarak yapılacağından bu durumdan kiralayanın mağduriyet yaşaması söz konusu olabilmektedir.

10 yıllık kiracının tahliyesi için şartların sağlanması gerekir. Bu durumda da kira sözleşmesinin yapıldığı günden bu yana 10 yıllık sürenin geçmesi koşulu aranmaktadır ve Kiraya verenin yapması gereken yasal işlemlerden biri de sözleşme bitimine 3 ay kala kiracısını resmi ve yazılı olarak bilgilendirmektir. Bunun için de fesih bildirimi noterden yapılmalıdır. Yazılı olarak yapılmayan ve kanunun öngördüğü sürelerde yapılmayan fesih bildirimlerinin hukuki bir değere sahip olmaması nedeni ile geçerliliği de söz konusu olmayacaktır.

Fesih bildirimi hazırlanırken kanunda belirlenen şekle uygunluğu önem taşır. İhtarnamenin içerik açısından amacına uygun olarak hazırlanması gerekirken kiracının kiralanandan çıkması için gönderildiği açık ve anlaşılır biçimde ifade edilmelidir.

10 yıllık kiracının tahliyesi için gönderilecek ihtarnamede yer alması gerekenler arasında kiracının kiralananı tahliye etmemesi durumunda hukuk yoluna başvurulacağı da bulunur. Bu durumda tahliye davası açılmak sureti ile kiralayanın yasal haklarını kullanabileceği, en önemlisi tahliye günü açık bir şekilde ifade edilmelidir.

Kiralayan kiracısına 10 yıllık uzama süresinin dolması ile ilgili olarak tahliye işlemi yapmak istediğinde resmi bir ihtarname göndermelidir. Noter kanalı ile gönderilmiş bir belgenin hukuki değere haiz olması nedeni ile bu yolla bildirim yapılması önerilir. Noter kanalı ile gönderilen ihtarnameler hukuki açıdan ispat özelliği taşımaları sebebi ile kabul görürler.

10 yıllık kiracının tahliyesi işlemi yapılmak isteniyorsa kiraya veren yazılı bir tebligat yapmalıdır. Sözleşmenin bitmesine 3 ay kala yapılması gereken bu tebligat sözlü olarak beyan edildiğinde hukuki değer taşımaz. Bu sebeple şekil şartına uygunluğun yanı sıra doğru zamanda yapılması da fesih bildiriminin geçerliliğini destekleyici bir unsurdur.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ