SON HABERLER

Milletlerarası araştırma ortaya koydu: Günde 45,5 gram kuruyemiş hayat kurtarıyor

Kuruyemiş tüketiminin, farklı sıhhat durumlarına sahip yetişkinlerde kan lipidleri üzerinde olumlu tesirler oluşturabileceği ortaya konuldu. Araştırmacılar kuruyemiş tüketiminin yetişkinlerde kan lipidlerini olumlu istikamette etkileyerek kardiyovasküler riskin azaltılmasına katkı sağladığını açıkladı.

Milletlerarası araştırma ortaya koydu: Günde 45,5 gram kuruyemiş hayat kurtarıyor

Dünya genelinde kuru meyve ve kabuklu meyvelerin en üst istişare platformu Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC), kuruyemişlerin kardiyovasküler sıhhate yararlarıyla ilgili yeni bir araştırma yayımladı.

Araştırma, kuruyemiş tüketiminin, farklı sıhhat durumlarına sahip yetişkinlerde kan lipidleri üzerinde olumlu tesirler oluşturabileceğini net bir formda ortaya koyuyor.

Söz konusu bulguların, kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra çok kilo/obezite, hipertansiyon ve dislipidemi üzere sıhhat durumlarının önlenmesi ve tedavisi açısından kıymetli olabileceği tabir ediliyor.

Badem, Brezilya fıstığı, kaju, fındık, makademya, pekan cevizi, çam fıstığı, antep fıstığı, ceviz ve yer fıstığı üzere çeşitli kuruyemişlerin kan lipid sonuçları üzerindeki tesirini pahalandıran 113 çalışma tahlil edildi.

KALP SAĞLIĞINI OLUMLU ETKİLİYOR

Ortalama günlük doz, günde 45,5 gram kuruyemiş olarak belirlendi ve bu doz kuruyemiş tüketmeyen bir küme ile karşılaştırıldı. Bulgular, genel olarak kuruyemiş tüketiminin toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterolde, trigliseritler ve apolipoprotein B’de ise orta seviyede düşüşler sağladığını gösterdi.

Araştırmacılar kuruyemiş tüketiminin yetişkinlerde kan lipidlerini olumlu tarafta etkileyerek kardiyovasküler riskin azaltılmasına katkı sağladığını açıkladı.

GÜÇLÜ DELİLLER VAR

İspanya’daki Rovira i Virgili Üniversitesi’nden Prof. Jordi Salas-Salvad, “Son çalışmalar, kuruyemişlerin kardiyovasküler sıhhat üzerindeki yararlarına dair güçlü deliller olduğunu ortaya koydu” formunda yorum yaptı.

Toronto Metropolitan Üniversitesi’nden Dr. Stephanie Nishi ise şunları ekledi:

“Bu bulgu, kuruyemişlerin sıhhat açısından güçlü bir besin kaynağı olduğunu vurguluyor. Kuruyemişler, vitaminler, mineraller, lif ve sağlıklı yağların güçlü bir kombinasyonunu sunarak sağlıklı bir diyetin kesimi olarak taşınabilir, doyurucu ve pratik bir atıştırmalık ya da orta öğün oluşturuyor.”

INC HAKKINDA

INC, kabuklu ve kuru meyve sanayisi için kurulmuş bir memleketler arası şemsiye örgütü. Üyeleri ortasında 80’den fazla ülkeden 850’den fazla kabuklu ve kuru meyve bölümü firması bulunuyor. INC üyeliği, dünyanın kabuklu ve kuru meyve ticaretinin yüze 85’inden fazlasını temsil ediyor.

INC’nin misyonu, global kabuklu ve kuru meyve sanayisinde sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek ve kolaylaştırmak. Sıhhat, beslenme, istatistik, besin güvenliği ve kabuklu ve kuru meyvelerle ilgili milletlerarası standartlar ve düzenlemeler konusunda önde gelen memleketler arası kuruluş.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ