Kakao, yağlı yiyeceklerin olumsuz tesirlerinden koruyabilir
Flavanol bakımından varlıklı bir kakao içeceğinin, bedenin damar sistemini gerilim sırasında tüketilen yağlı yiyeceklerin olumsuz tesirlerinden koruyabileceği tespit edildi.
İngiltere’deki Birmingham Üniversitesinde yapılan araştırmada, yağlı bir yemeğin yanında flavanol bakımından varlıklı kakao içmenin, yağlı yiyeceklerin tesirinin bir kısmını ortadan kaldırabileceği ve damar sistemini gerilimden koruyabileceği ortaya kondu.
Araştırma kapsamında bir küme genç, sağlıklı yetişkine kahvaltı olarak 10 gram tuzlu tereyağı içeren iki tereyağlı kruvasan, 1,5 dilim çedar peyniri ve 250 mililitre tam yağlı süt ile yüksek flavanollü kakao yahut düşük flavanollü kakao içeceği verildi.
Dinlenme mühletinin akabinde, iştirakçilerden 8 dakika boyunca suratı artan ve yanlış karşılık verdiklerinde uyaran bir zihinsel matematik testini tamamlamaları istendi.
8 dakikalık dinlenme mühleti ve 8 dakikalık zihinsel matematik testi sırasında ön kol kan akışı, kardiyovasküler aktivite ve prefrontal korteks (PFC) doku oksijenlenmesi ölçüldü.
Zihinsel gerilim altındayken düşük flavanollü içecekle birlikte yağlı besinler tüketmenin vasküler işlevi azalttığı ve bunun, gerilimli olay sona erdikten sonra 90 dakikaya kadar sürdüğü doğrulandı.
Bulgular ayrıyeten flavanol oranı yüksek kakao içeceğinin, gerilim ve yağ tüketimini takiben vasküler işlevdeki düşüşü önlemede tesirli olduğunu gösterdi.
Araştırma, flavanol oranı yüksek bir besin içmenin yahut yemenin, daha zayıf besin seçimlerinin vasküler sistem üzerindeki tesirinin bir kısmını hafifletmek için bir strateji olarak kullanılabileceğini ortaya koydu.
YÜKSEK FLAVANOL İÇEREN BESİNLER GERİLİMLE BAŞA ÇIKMADA YARDIMCI OLUYOR
Birmingham Üniversitesi Beslenme Bilimlerinden akademisyen olan ve araştırmanın başyazarı Dr. Catarina Rendeiro, yaptığı açıklamada, “İnsanların gerilimli olduklarında yüksek yağlı yiyeceklere yönelme eğiliminde olduklarını biliyoruz. Daha evvel yağlı yiyeceklerin bedenin gerilimden kaynaklanan vasküler uygunlaşmasını bozabileceğini göstermiştik. Bu çalışmada, yağlı yemeğe yüksek flavanollü bir besin eklemenin gerilimin bedendeki olumsuz tesirini hafifletip hafifletmeyeceğini görmek istedik.” dedi.
Araştırmada, gerilimi azaltmak için yüksek dozda flavanol içeren kakao tozu, yeşil çay, siyah çay ve çilek üzere içecek ve besinlerin tüketilmesinin kıymetine işaret edildi.
Araştırmanın bulguları, “Food and Function” mecmuasında yayımlandı.