Hangi tereyağı daha sağlıklı, sarı mı beyaz mı?

Tereyağı, kahvaltı sofralarının ve birçok tanımın vazgeçilmezlerinden biridir. Fakat tereyağının rengi, bazen beyaz bazen sarı olmasıyla dikkat çeker. Pekala, bu renk farkı ne manaya geliyor ve sıhhatiniz açısından hangisi daha uygun bir seçenek?

Hangi tereyağı daha sağlıklı, sarı mı beyaz mı?

Tereyağının rengini etkileyen faktörler, ineklerin beslenme alışkanlıklarından işlenme yoluna kadar uzanıyor. İşte sarı ve beyaz tereyağı ortasındaki farklar ve hangisinin daha sağlıklı olduğunu belirleyen detaylar…

Beyaz ve sarı tereyağı ortasındaki fark

Tereyağının renginin beyazlaşmasının nedeni, sütünden yapıldığı ineklerin beslenme alışkanlıklarına dayanır. İnekler beta-karoten içeren taze otlarla beslendiğinde, tereyağının sarımsı rengi ortaya çıkar. Beta-karoten, doğal bir pigment olarak tereyağına bu rengi veren temel unsurdur. Lakin, ineklerin beslenmesinde bu unsur eksik olduğunda, tereyağının rengi açılarak beyaza dönebilir. HEIDELBERG24.de’ye nazaran, hayvanların beslenme biçimi, tereyağının rengi üzerinde direkt bir tesire sahiptir. Bu da, tereyağı tüketicilerinin fark ettiği renk değişimlerinin doğal bir açıklamasıdır.

hangi tereyagi daha saglikli sari mi beyaz mi 0

Marketlerde açık renkte, hatta beyaza yakın tereyağı gördüğünüzde bunun büyük ihtimalle kış sütünden yapıldığını anlayabilirsiniz. Kış aylarında inekler taze ot yerine ekseriyetle yalnızca samanla beslenir. Bu durum, sütlerinde beta-karoten eksikliğine yol açar, zira taze çimenler beta-karoten açısından zengindir. Bu eksiklik, tereyağının sarı renginin ortaya çıkmasını maniler ve rengi beyaza döner. Münasebetiyle, tereyağının açık rengi, ineklerin beslenme halinin bir yansımasıdır.

Tereyağının açık renkli olmasının bir başka nedeni de yağsız sütten yapılmasıdır. Yağ içeriği düşük olan bu süt, beta-karoteni bağlayamaz ve tereyağının sarı rengi oluşmaz. Ayrıyeten tereyağının rengi, bölgesel kaidelere ve ineklerin yetiştirildiği bölgedeki çim cinslerine bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Lakin tereyağınızın rengi ne olursa olsun, bütçenizi korumak için ucuz ve sürülebilir alternatifler de bulunmaktadır. Bu seçenekler, hem ekonomik hem de pratik bir tahlil sunar.

hangi tereyagi daha saglikli sari mi beyaz mi 1 QnuFUjvc

İşlenme usulü de rengini belirler

Tereyağının rengini sadece ineklerin beslenme hali değil, tıpkı vakitte işlenme formülü de tesirler.

Tereyağı çok fazla işlenip sert bir halde çırpıldığında, içinde hava kabarcıkları oluşur. Bu kabarcıklar ışığı yansıtarak tereyağının daha az sarı, daha parlak ve beyaz görünmesine neden olur.

Ayrıca, birtakım durumlarda tereyağının rengi alıcılara daha cazibeli görünmesi için kasıtlı olarak açılabilir. Bu da, tereyağı renk farklılıklarının sadece doğal değil, sürece süreçlerinden kaynaklanabileceğini de gösterir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ