Bodrum’da Yapılaşmaya Giden Yolda, İmzaların Oyunu
Bodrum’da Yapılaşmaya Giden Yolda, İmzaların Oyunu “Muğla İli, Bodrum İlçesi, Yeniköy Mahallesi, Göktepe Mevkii’nde yer alan ve 1. derece arkeolojik sit alanında bulunan, tapuda 1087 ada, 147, 148, 149, 150 ve 151 parsellerdeki taşınmazlarda yapılaşma talebiyle ilgili olarak, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu yapılacak Çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan kalıntılara yönelik raporlar hazırlanacak ve tüm bilgi […]
Bodrum’da Yapılaşmaya Giden Yolda, İmzaların Oyunu
“Muğla İli, Bodrum İlçesi, Yeniköy Mahallesi, Göktepe Mevkii’nde yer alan ve 1. derece arkeolojik sit alanında bulunan, tapuda 1087 ada, 147, 148, 149, 150 ve 151 parsellerdeki taşınmazlarda yapılaşma talebiyle ilgili olarak, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu yapılacak Çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan kalıntılara yönelik raporlar hazırlanacak ve tüm bilgi ve belgeler kurulumuza iletildikten sonra konu yeniden değerlendirilecek.”
Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun yapılaşma talebiyle ilgili olarak aldığı karar, Bodrum’da geniş yankı uyandırdı.
Tarihi Halikarnas Surları ve Antik Tiyatro çevresi yapılaşmaya açılması tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Kurul kararında Bodrum Belediyesi Yetkilisinin imzasının bulunması tepkilerin dozajını arttırdı.
Yerel Basın kuruluşları her zamanki gibi olayı görmezden gelerek, görevini layıkıyla yaptı. Haberden, bihabermiş gibi davranan yerel basın, Bodrum Belediyesi’nin “aslında karşı oy kullandık” açıklamasına hazine bulmuş gibi sarıldı.
Basın dışında, Kurulun bu kararına tepki dahi göstermeyenler ne hikmetse, “sehven” yapılan işlemin goygoycusu oldular.
Oy nasıl sehven “Evet” denir. Böyle bir olay söz konusu dahi değil. Ortada iki karar belgesi var. Biri kabul oyu, diğeri karşı oy.
22/11/2024 tarihinde yeni bir üst yazıyla;
“Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 15.11.2024 tarihli ve 16811 sayılı kararının ilgi yazıyla dağıtımı yapılmış olup karşı oy dağıtımının sehven, eksik yapıldığı anlaşılmıştır.” 19/11/2024 tarihli üst yazısını yalanlıyor.
Ortada iki ayrı karar varken, “karşı oy dağıtımı sehven eksik yapıldı” demesi trajikomik bir durumun ifadesidir.
Kim, neye, nasıl etki etti bilinmez, ancak biz yine konuya mevzuat açısından devam edelim.
Mevzuat kararın içeriği, biçimi ve dağıtımından koruma bölge kurulu müdürlükleri sorumludur.
Sorumluluğunu yerine getirmemiş bir müdürle karşı karşıyayız. Sehven dikkatsizliğin ifadesiyse, yazıdaki bu durum başka bir olayın vuku bulmasına neden olmaktadır.
İlgili yönerge derki; Üye tarafından karşı oy verilmesi halinde, gerekçeli karşı oy metni karar eki olarak dağıtılmaz, dosyasında saklanır.
Neymiş; sehven dediği şey zaten dağıtılmaz, dosyasında saklanırmış. Ortada dikkatsiz davranılmış olayı yok, durumu nasıl kurtarırız sevdası var.
Çünkü Bodrum Belediye Temsilcisi Banu Tok, kararın altına imza atarak, Bodrum’un vereceği, özellikle de Başkan Tamer Mandalinci’ den gelebilecek tepkiyi hesaplamamıştır. Belki de müdürden rica minnet paçasını kurtarma talebinde bulundu. Müdürün gayreti, bunu ifade etmektedir.
Konuya biraz daha açıklık getirelim;
İlgili yönerge, “Üye tarafından karşı oy verilmesi halinde gerekçeli karşı oy metni karar eki olarak dağıtılmaz, dosyasında saklanır.” der.
Neymiş karşı oy “zaptırap” altına alınırmış. Ve karşı oy ne kadar önemliymiş.
Karşı oy yazısında dikkatimi çeken Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen karşı oy yazısıyla bire bir aynı içeriğe sahipken, Yazı şekli, kalınlıkla belirtilmiş yer, “sehven” olanda ince bırakılmış ki dikkat çekmesin, aynı toplantıda iki ayrı yazım şekli ilginç.
Şimdi can alıcı soruyu soralım…
Eğer “sehven” yapıldığı iddia edilen işlem, kararın sonucuna etki etseydi, ne olacaktı? Sayın Müdür bu soruya yanıt vermeli.
Karşı oyun önemi şuradan gelmekte;
- Karşı oy metninin bir örneği sadece Genel Müdürlüğe iletilir. Genel Müdürlükçe şerhteki hususlar mevzuat kapsamında değerlendirilerek koruma bölge kurulunca yeniden görüşülmesi istenebilir. (Yönerge)
- Sonuçta yapılaşmaya açılacak alanın imar plan yetkisi Muğla Büyükşehir Belediyesinde. Uygulama İmar Planı Yetkisi ise Bodrum Belediyesi’nde. Konu meclise geldiğinde adama demezler mi, “kurulda “evet” burada “hayır” çelişkisi nedir?” diye.
Kurul Başkanı Sayın Prof. Dr. Bilal Söğüt bütün bunlar olup biterken, kararda imza değişikliğine göz yummayı eğitimci olarak nasıl tanımlarsınız?
Bir eğitimci olarak gelecek kuşaklar size emanetken, “kararın altındaki imzaya sahip çıkamadınız?” derlerse ne diyeceksiniz.
Sorumluluk bitmiyor tabi
Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy, Bakanlığınızın yürütmeden sorumlu olduğu yönerge ayaklar altına alınarak, hatır gönül için, kurul kararlarında imza değişikliği yapılmaktadır.
Yoksa, tahsislerden başka konularla ilgilenmiyor musunuz?
Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’ nin doğrudan karar üzerinde “Evet” denilmesini kabul etmeyeceği üzerinde bir endişem yok, lakin belediye adına atılan imzalardan sorumlu olduğunu düşünüyorum.
Birilerini yetkilendirirken, daha hassas olmalıdır. Bu konu hakkında gereğini yaparak kamuoyunun vicdanını rahatlatmalıdır.
Kamu kurumlarının saygınlığını ve kararlarını etkileyecek bu davranışın hesabı, yetkililerden sorulmalıdır. Kimler belgelerle oynayarak ülkenin kaderini değiştirmektedir, bilinmez.
Vesselam…
Not: Bodrum basını bize cevap verilen konulara bayılıyor. Haberimiz yer almadığı halde, habere cevap verilen yazıların yayınlanması yeni habercilik olsa gerek.
Suavi, ağaç sökümleriyle ilgili meydan okumuş yandaş basına, keşke konu yandaş medyadan ibaret olsaydı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Akademia Vakfına Tahsis yazım devam edecek.