Aşırı Sorumluluk Almanın Yarattığı Kaygı: Kendinize Sınırlar Koyun

Sorumluluk sahibi olmak her zaman pek de iyi gelmeyebilir; fazlası endişe ve baskı yaratıp ruh sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Uzman psikologlar gereğinden fazla sorumluluk sahibi olmanın 9 işaretini sıraladı…

Aşırı Sorumluluk Almanın Yarattığı Kaygı: Kendinize Sınırlar Koyun

shutterstock 310940801

Aşırı Sorumluluk Almanın Yarattığı Kaygı: Kendinize Sınırlar Koyun

Sorumluluklarınızın sizi aşırı endişeli ve baskı altında hissettirdiğini düşünüyorsanız, bu durumun sorumluluklarınızda değil sizin aşırı yüklenmeye çalışmanızda kaynaklandığını göz önünde bulundurmalısınız. Psikolog Dr. Lalitaa Suglani, aşırı sorumluluk almanın insanları başkalarını memnun etme çabası olarak tanımlayarak, bu davranışların kişinin kendi ihtiyaçlarını ihmal etmesine ve yanlış nedenlerle iyi şeyler yapmasına neden olduğunu belirtiyor.

Birmingham merkezli Psikolog Dr. Lalitaa Suglani, aşırı sorumluluk almanın insanların üzerinde yarattığı kaygı ve stresi ele alarak, aşırı sorumluluk sahibi kişilerin genellikle kendilerini başkalarını memnun etme çabası içinde bulduğunu ve bu nedenle çatışmalardan, eleştirilerden, reddedilmekten, hayal kırıklıklarından ve kayıplardan kaçınmak için kendilerini bastırdığını ifade ediyor.

Dr. Suglani’ye göre, aşırı sorumluluk sahibi kişiler genellikle başa çıkmak için başka bir yol bilmedikleri için yanlış nedenlerle iyi şeyler yapmaktadırlar. Bu davranışları tanımak ve bu döngüyü kırmak önemlidir.

Dr. Suglani, aşırı sorumluluk sahibi kişilerin genellikle aşağıdaki davranışları sergilediğini belirtiyor:

  1. Hayır demek veya kendi ihtiyaçlarınızı düşünmek size suçlu hissettirir.
  2. Yardım almak veya istemek konusunda zorlanırsınız.
  3. Başkalarının gölgesine düşmesinden endişelenirsiniz.
  4. Kendi ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi önceliksizleştirirsiniz.
  5. Başkalarının sorumluluk almayacağını varsayar ve sonunda sorumluluğu üstlenirsiniz.
  6. Aşırı bağımsızlığı hedeflersiniz.
  7. Başkalarının duygularını kendinizinmiş gibi hissedersiniz.
  8. Aileniz veya arkadaşlarınız için terapist gibi davranırsınız.
  9. İnsanlar sizin nezaketiniz ve desteğiniz üzerinde hak sahibi olduklarını düşündüklerinde üzgün hissedersiniz.

Ancak, Dr. Suglani’ye göre aşırı sorumluluk sahibiyseniz, bu döngüyü kırmak ve kendinizi rahatlatmak için bazı adımlar atabilirsiniz.

BU DURUMDAN NASIL KURTULURSUNUZ?

Dr. Suglani, öncelikle sınırlarınızı belirlemenizi öneriyor ve bu sınırların sizin ve kendi ihtiyaçlarınızla ilgili olduğunu vurguluyor. Ayrıca, başkalarını değiştiremeyeceğimiz gerçeğini hatırlatıyor ve “Neye katlanmak istediğinize siz karar vereceksiniz” diyor.

Dr. Suglani son olarak şunları ekliyor: “Birinin olumsuz tepkisi yüzünden strese girmeyin, onların nasıl tepki vereceği üzerinde kontrolümüz yok ve herkes tarafından sevilmeyeceğiz.” Kendinize öncelik vermek ve sınırlarınızı korumak, aşırı sorumluluk almanın yarattığı kaygıyı azaltmada önemli bir adımdır.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ