SON HABERLER

Günde Birkaç Avuç Üzüm Tüketmek Göz Sağlığını İyileştirebilir

Üzüm, havucun tahtını sallayabilir. Yeni bir araştırma, üzüm meyvesinin, uzun zamandır görmeyi artırıcı etkileriyle bilinen havuç kadar gözlerinize iyi geldiğini öne sürüyor.

Günde Birkaç Avuç Üzüm Tüketmek Göz Sağlığını İyileştirebilir

shutterstock 122449000 1

Günde Birkaç Avuç Üzüm Tüketmek Göz Sağlığını İyileştirebilir

Singapur Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar, günde sadece bir-iki avuç dolusu üzüm tüketmenin göz sağlığını önemli ölçüde iyileştirebileceğini bulmuşlardır. Bu araştırma, üzümlerin antioksidan açısından zengin olması ve gözlerdeki dejenerasyonun oksidatif stresle ilişkili olmasından kaynaklandığını göstermektedir.

Singapur Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar, günde sadece bir-iki avuç dolusu üzüm yemenin göz sağlığını önemli ölçüde iyileştirdiğini ortaya koymuşlardır. Uzmanlar, bu olumlu etkinin gözlerdeki dejenerasyonun çoğunun oksidatif stresle ilişkili olmasından kaynaklandığını açıklamışlardır. Üzümler, antioksidan bakımından zengin oldukları için göz sağlığını desteklemektedir.

Araştırma ekibi, 16 hafta boyunca günde bir buçuk bardak üzüm veya plasebo tüketen 34 yetişkini incelemiştir. Üzüm tüketen grup, maküler pigment optik yoğunluğunda (MPOD), plazma antioksidan kapasitesinde ve toplam fenolik içerikte plasebo grubuna göre önemli bir artış göstermiştir. Bu sonuçlar, üzüm tüketiminin göz sağlığı için olumlu bir etkisi olduğunu göstermektedir.

Üzüm tüketmeyen grup ise zararlı oküler ileri glikasyon son ürünlerinde (AGE) önemli bir artış yaşamıştır.

Çalışmanın başyazarı Dr. Jung Eun Kim, “Çalışmamız, üzüm tüketiminin insanlarda göz sağlığını yararlı bir şekilde etkilediğini gösteren ilk çalışma; bu, özellikle yaşlanan nüfus göz önüne alındığında çok heyecan verici” demiştir. Ayrıca üzümün kolayca erişilebilir bir meyve olduğunu ve günde sadece 1,5 bardak tüketildiğinde bile faydalı bir etkiye sahip olabileceğini belirtmiştir.

Food & Function dergisinde yayınlanan bu çalışma, üzüm tüketiminin göz sağlığına olumlu katkıları olduğunu gösteren önemli bir bulgu sunmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ