Parmak ve Tırnak Değişiklikleri, Bazı Hastalıkların Erken Belirtisi Olabilir

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, parmak ve tırnaklarda yaşanan değişikliklerin birçok hastalığın habercisi olduğunu söyledi.

Parmak ve Tırnak Değişiklikleri, Bazı Hastalıkların Erken Belirtisi Olabilir

6510 5

Parmak ve Tırnak Değişiklikleri, Bazı Hastalıkların Erken Belirtisi Olabilir

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, hekimlerin fiziki muayeneyle pek çok hastalığa ön tanı koyabildiğini ifade etti. Bazı hastalıkların ileri düzey tetkik ve görüntüleme testlerine gerek kalmadan fark edilebildiğini vurgulayan Altay, “Bir ele, parmaklara ve tırnaklara bakarak bazı hastalıklardan şüphelenebiliriz. Elinde, parmaklarında ve tırnaklarında değişim görenlere uzmana başvurmalı.” dedi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, hekimlerin fiziki muayene sırasında bazı hastalıkları erken dönemde teşhis edebildiğini ve tedaviye başlayabildiğini vurgulamıştır. Altay, özellikle parmaklar ve tırnaklar üzerinden yapılan gözlemle bazı hastalıkların erken belirti verdiğine dikkat çekmiştir.

Toplumda sıkça görülen birçok hastalığın parmak ve tırnaklardaki değişikliklerle kendini gösterebildiğini ifade eden Altay, bu konuda şunları söylemiştir:

“Tırnaklar çok beyazsa bu karaciğer sirozu gibi bir hastalığın belirtisi olabilir. Parmak ve tırnaklarda aşınmalar varsa, bunlar kansızlığın bir göstergesi olabilir. Parmakta noktalanma görülüyorsa, bu sedef hastalığı gibi romatizmal hastalıkların bir işareti olabilir. Eğer parmak mor renge dönmüşse, kan hastalıkları ve kalp yetersizliği gibi durumlar akılda bulundurulmalıdır. Çomak şeklinde bir parmak, kalp hastalıkları veya KOAH gibi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Tırnakta çizgilenme varsa, romatizmal hastalıklar düşünülmelidir. Dolayısıyla sadece tırnağa ve parmağa bakarak hastalıkları gözlemleyebiliriz.”

Altay, parmak ve tırnaklardaki değişikliklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ve bu tür durumlarla karşılaşan kişilerin uzmana başvurması gerektiğini vurgulamıştır. Parmaklar ve tırnaklar vücudun sağlık durumu hakkında önemli ipuçları verebilecek birer gösterge olarak kabul edilmelidir.

Parmak ve tırnak değişikliklerinin erken teşhisi, hastalıkların daha etkili bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olabilir ve sağlık sorunlarının ilerlemesini engelleyebilir.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ