“Türkiye’nin Geleneksel Zeytin Yetiştiriciliği UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne Alındı”

Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliği, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bu durumun Türkiye’nin doğal ve kültürel mirasını koruma adına önemli bir adım olduğunu belirtti. Afrika’da gerçekleştirilen UNESCO toplantısında Türkiye’nin 5 kültürel unsurunun görüşüldüğünü belirten Bakan Ersoy, yarınki oturumda dahil edilecek 4 unsur ile birlikte Türkiye’nin UNESCO listesindeki sayısının 30’a ulaşacağını ifade etti.

“Türkiye’nin Geleneksel Zeytin Yetiştiriciliği UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne Alındı”

geleneksel zeytinciligimiz unesco ya girdi

“Türkiye’nin Geleneksel Zeytin Yetiştiriciliği UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne Alındı”

Kaynak: Anter Haber

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin UNESCO tarafından “Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne eklediğini duyurdu. Bakan Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye’nin doğal ve kültürel değerlerini koruma adına önemli bir adım attığını belirtti.

Afrika’nın Botsvana şehri Kasane’de düzenlenen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda Türkiye’nin 5 kültürel unsurunun görüşüldüğünü açıklayan Bakan Ersoy, yarınki oturumda dahil edilecek 4 unsur ile birlikte Türkiye’nin UNESCO listesindeki sayısının 30’a ulaşacağını vurguladı.

Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne en çok kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında bir basamak daha atlayarak ikinciliğe yükselecek. Hayırlı olsun. Böylece, zeytincilikle ilgili yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılan ağaç budama yöntemleri, zeytin toplama şekilleri ve zeytinyağı sıkma yöntemleri gibi bazı geleneksel bilgi, beceri, yöntemler ile zeytin toplama imeceleri, hayır gelenekleri, kutlamalar gibi onların etrafında şekillenen toplumsal uygulamalar koruma altına alınmış oldu.”

Türkiye’nin yaşayan mirasları arasında bulunan “Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası”, “İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler”, “Sedef Kakma Sanatı” ile “Tezhip Sanatı” da yarınki oturumda UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kayıt edilmek üzere görüşülecek. UNESCO tarafından hazırlanan raporda, “Sedef Kakma Sanatı ve Mey/Balaban Zanaatkarlığı ile İcrası” dosyaları iyi hazırlanmış örnek dosyalar olarak gösterildi.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ