SON HABERLER

Korkutucu rapor: Her yıl yüzlerce çocuk önlenebilir sebeplerle yaşamını yitiriyor

Yayınlanan bir rapora göre, uzmanlar, her yıl yüzlerce çocuğun önlenebilir olduğu halde sepsis nedeniyle hayatını kaybettiği konusunda uyarıda bulundu.

korkutucu rapor her yil yuzlerce cocuk onlenebilir sebeplerle yasamini yitiriyor IrdYhVSA

İngiltere merkezli Ulusal Çocuk Ölümleri Veri Tabanı’na göre, son üç yıldaki çocuk ölümlerinin yaklaşık altıda biri enfeksiyonlardan kaynaklandı.

Enfeksiyondan ölen 1.507 çocuk ölümünün neredeyse yarısında sepsis rapor edildi ve en fazla risk altında olanların bebekler olduğu görüldü.

Ancak uzmanlar, bu ölümlerin çoğunluğunun, halk ve sağlık camiası arasında farkındalığın artmasına rağmen genellikle yetersiz teşhis edilen ve kaydedilen bu durumdan kaynaklanabileceğini söyledi.

Sepsis, vücudun bir enfeksiyona aşırı tepki vermesinin neden olduğu, kan basıncında tehlikeli bir düşüşe ve organ yetmezliğine yol açan yaşamı tehdit eden bir durumdur.

Erken yakalanırsa antibiyotikler enfeksiyonu hafifletebilir. Ancak zamanında tedavi edilmezse doktorların enfeksiyonun yayılmasını kontrol altına almak için yapabileceği çok az şey oluyor.

Bristol Üniversitesi uzmanları, altta yatan sağlık sorunları olan çocukların ölme olasılığının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu buldu.

ŞEHİRLERDE DAHA YAYGIN

Raporun yazarları, daha yoksul kökenden gelenlerin ölme olasılığının daha varlıklı akranlarına göre iki kat daha fazla olduğunu ve ölümlerin şehirlerde kırsal ortamlara göre daha yaygın olduğunu söyledi.

Öğrenme güçlüğü çeken çocuklar özellikle yüksek risk altındaydı ve beş ile 17 yaş arasındaki ölümlerin yüzde 67’sinden sorumluydu.

Ölümlerin üçte birinden fazlasının “değiştirilebilir faktörlere” sahip olduğu ortaya çıktı, bu da ölümlerin önlenebileceğine işaret ediyor.

Raporda, “Örnekler arasında durumu kötüleşen çocuğun klinik olarak tanınmaması, tedavide gecikmeler ve zamanında üst düzey inceleme için gerekli mercilere iletilmemesi yer alıyordu.”

“Diğer faktörleri arasında da kurumlar içinde veya kurumlar arasında ve ailelerle zayıf iletişim yer aldı.” ifadeleri yer aldı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ